Denník N

Macron volá Čaputovú do Paríža, k jeho hnutiu má veľmi blízko Progresívne Slovensko

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy na Slovensku a víťazka prezidentských volieb Zuzana Čaputová. Foto - Tomáš Benedikovič, TASR
Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy na Slovensku a víťazka prezidentských volieb Zuzana Čaputová. Foto – Tomáš Benedikovič, TASR

Do eurovolieb nasadil francúzsky prezident svoju ministerku pre Európu – progresívnu diplomatku a katolíčku. Jeho najväčším súperom je krajná pravica.

„Vaším zvolením občania Slovenskej republiky hlasno potvrdili hlbokú oddanosť európskym hodnotám pokroku, slobody a solidarity,“ napísal francúzsky prezident Emmanuel Macron novej slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej a pozval ju na stretnutie do Paríža.

Prezidentom je Macron už takmer dva roky a podobne ako Čaputová, ani on pôvodne nepatril medzi favoritov volieb. Krátko potom, ako sa v roku 2017 stal prezidentom, suverénne zvíťazila vo voľbách aj jeho nová strana Republika vpred! (LREM).

V liste novej slovenskej prezidentke Macron tiež zdôraznil, že obe krajiny sa musia usilovať o reformu Európskej únie.

To je zjavný odkaz na to, že už o necelé dva mesiace prebehnú voľby do Európskeho parlamentu, na ktorých sa zúčastní aj Macronova strana Republika vpred.

Europarlament po nich čaká nová situácia. „Prvýkrát sa stane, že ľudovci a socialisti nebudú mať v Európskom parlamente väčšinu,“ vysvetľuje pre Denník N analytik Milan Nič.

Väčšina v Európskom parlamente preto bude obsahovať viac subjektov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Voľby vo Francúzsku

Svet

Teraz najčítanejšie