Denník N

Dankova daň z jedla skončila, zvýšila ceny potravín, do rozpočtu nepriniesla ani euro

Od navrhnutia zákona o osobitnom odvode pre reťazce po jeho schválenie ubehli vlani niečo vyše dva mesiace. Od varovania z Bruselu, že zákon prešetrí po schválenie zrušenia odvodu v parlamente ubehli dva dni.

Zrušenie odvodu avizoval predseda SNS Andrej Danko už v utorok, teda v deň, keď prišlo varovanie z Bruselu.

V stredu návrh z dielne desiatich poslancov SNS prerokovali poslanci v prvom čítaní, vo štvrtok poobede v druhom čítaní.

V krátkej rozprave k nemu vystúpilo len niekoľko poslancov. Poslanec Ondrej Dostál (klub SaS) sa podobne ako predošlý deň pýtal predkladateľov zákona na zrušenie odvodu pre reťazce, ktorí sú z tej istej strany ako predkladatelia na jeho zavedenie pred niekoľkými mesiacmi, prečo si nestoja za svojím, keď tvrdili, že ich návrh na zavedenie odvodu je v poriadku. Odkazovali aj na analýzy, ktoré to potvrdzujú, Dostál sa pýtal, nech ich teda ukážu. Pýtal sa tiež, prečo SNS nenechá, aby sme sa dozvedeli od Bruselu, či bol zákon v poriadku, keď o tom bola presvedčená. Nikto z poslancov SNS mu neodpovedal.

Martin Poliačik (PS), ktorý spolu s Jozefom Mihálom (Spolu) predložil návrh na zrušenie odvodu už v marci, povedal, že napriek posunutiu ich návrhu zákona je rád, že odvod bude zrušený. Pripomenul, že keď poslanci SNS predložili návrh na zavedenie odvodu, odznelo v parlamente veľa argumentov, na základe ktorých mali tento zákon poslanci odmietnuť, no nestalo sa tak.

Krátko po piatej večer zákon, ktorý ruší odvod, parlament schválil. Hlasovalo za to 141 zo 141 prítomných poslancov.

Národná rada tento týždeň urýchlene rušila zákon, ktorý vlani v septembri predložili šiesti poslanci SNS, bez pripomienkového konania a konzultácií s odborníkmi. Hoci parlament

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odvod pre reťazce

SNS

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie