Denník N

V Bratislave vzniká nové podhradie. Spustnuté územie nahradí nová mestská štvrť (+vizualizácie)

Pohľad na zastavanú Vydricu, územie medzi Dunajom a Hradom. Vizualizácia - Vydrica Development
Pohľad na zastavanú Vydricu, územie medzi Dunajom a Hradom. Vizualizácia – Vydrica Development

Keď sa dnes niekoho v uliciach hlavného mesta spýtate, kde presne je Vydrica, nebude nezvyčajné, ak len pokrčí plecami.

Celé desaťročia je toto územie medzi Dunajom a Bratislavským hradom spustnuté a neprístupné. Pred viac ako sto rokmi ho zničil požiar, neskôr jeho izoláciu dokonala stavba Mosta SNP. Je to územie v úplnom centre mesta, ale pripomína perifériu.

Vízie a medzinárodné súťaže, ktoré sa snažili navrhnúť, ako ho opäť prinavrátiť k životu, existujú od polovice minulého storočia. Teraz sú realitou aj s podrobnými vizualizáciami.

„Bratislava má množstvo predností, dnes sú izolované, sú to len fragmenty – Dunaj, hrad, Staré Mesto. V tomto bode sa môžu všetky tieto prednosti spojiť. Toto územie je posledným dielom skladačky,“ hovorí Igor Marko, architekt a urbanista, ktorý je súčasťou širokej zostavy skúsených architektonických tímov pod vedením štúdia Compass Architekti.

Na projekte Vydrice pracujú posledné tri roky. Prvá etapa by sa mala začať už tento rok.

Do projektu vstupujú majitelia pozemkov – spoločnosť Vydrica, a. s., a developerská spoločnosť Lucron, ktorá je súčasťou medzinárodnej skupiny Iko Real Estate, pôvodom z Luxemburska.

Hodnota investičných nákladov na výstavbu sa pohybuje okolo 200 miliónov eur.

Vydrica sa má stavať na tri etapy. Prvá by mala byť hotová v roku 2022. Vizualizácia – Vydrica Development

Územie Vydrice zaznačené na leteckej snímke. Uprostred pozemku sú historické pamiatky, najmä Vodná veža. Táto časť pozemku patrí mestu.

Panoramatický pohľad na novú Vydricu z petržalského brehu. Vizualizácie – Vydrica Development

Bratislavské podhradie na litografii z roku 1830. Foto – Web umenia

Lokalita Vydrice je desaťročia spustnutá. Súčasní majitelia vlastnia pozemok od roku 2006, počas finančnej krízy sa ho snažili predať, dnes je hlavným developerom projektu spoločnosť Lucron. Foto – Tomáš Benedikovič

Čo môžeme očakávať

V prvej etape by malo vzniknúť 208 nových bytov, okrem toho aj administratívne a obchodné priestory. Hotová by mala byť v druhom štvrťroku 2022, potom prídu na rad ďalšie dve etapy.

Výstavba sa bude postupne približovať smerom od Zuckermandla k hradným schodom a k Mostu SNP. Novú štvrť budú tvoriť samostatné obytné domy, dva administratívne bloky a obchodné prevádzky, zväčša sústredené do prízemného parteru.

Ak všetko pôjde dobre, Bratislava by mohla v rámci novej štvrte získať aj šikmý presklený výťah, ktorým by sa dalo dostať z Vydrice až na Hrad bez inak nevyhnutného šľapania do schodov, s ktorými návrh tiež ráta. Centrálnym prvkom Vydrice by malo byť územie okolo historickej pamiatky – Vodnej veže, kde budú zachované aj historické ľadové jamy, pozostatky Kempelenovho vodovodu či fragmenty oporného múru za Arsenalom, tie sú však majetkom mesta, ktoré rozhodne o ich finálnej podobe.

Toto sú strohé údaje a tu by sa možno text mohol aj končiť, ale nekončí. Vydrica je totiž pre hlavné mesto a jeho fungovanie príliš dôležité územie, ktoré má potenciál stáť na začiatku kľúčovej zmeny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie