Denník N

Prečo sa Pente oplatí vlastniť malú zdravotnú poisťovňu

Ak by Dôvere a Unionu naozaj záležalo na tom, aby si pacient mohol slobodne vybrať poisťovňu, už dávno by lobovali za zjednodušenie prestupovania.

Obyčajný poistenec sa pýta, čo sa preňho mení, keď Penta kupuje aj druhú polovicu zdravotnej poisťovne Dôvera. Odpoveď je, že v zásade nič. S dodatkom, že to, čo sa deje so zdravotnými poisťovňami, by ho zaujímať malo. Ak chce byť zdravý, môže viac behať, zdravšie jesť a menej fajčiť, ale skôr či neskôr aj tak bude odkázaný na lekárov a lieky, ktoré platí poisťovňa.

Hoci Široký a ďalší známi Roberta Fica vlastnili polovicu akcií Dôvery a spolu s Pentou z nej povyťahovali mimo oficiálneho zisku minimálne 400 miliónov eur, nemali vplyv na riadenie firmy. Odkedy z jej predstavenstva odišla robiť tieňovú ministerku Ficovej vlády Zuzana Zvolenská, Penta už neriskovala pustiť smerákov do výkonného vedenia firmy. Netreba preto po kúpe sto percent akcií Dôvery čakať, že by Penta v poisťovni dramaticky menila svoju stratégiu.

Konkurenčnou výhodou Dôvery je, že v nej nie je taký bordel ako vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, a tak dokáže solídne zarábať. V princípe je to jednoduché.

Kvalitu a rozsah zdravotnej starostlivosti určuje dominantná štátna poisťovňa, cez ktorú idú približne tri štvrtiny peňazí z verejného zdravotného poistenia. Dôvere a Unionu potom stačí, aby pacientom u lekárov a v nemocniciach nakúpili porovnateľné služby, a nemusia sa báť, že by im odchádzali poistenci alebo ich významne tlačili kontrolóri.

Pacienti na Slovensku zdravotnú poisťovňu v zásade nemenia, terajší stav je najmä výsledok štartu celého systému, keď do prvých súkromných poisťovní poslali svojich zamestnancov a ich rodiny veľké podniky a priemyselné zväzy. Poisťovňu možno zo zákona meniť len raz do roka a s účinnosťou až od začiatku ďalšieho kalendárneho roka. Keď vás v máji pre zúfalé klientské služby nahnevajú vo Všeobecnej zdravotnej, neodhlásite sa, lebo aj tak musíte do konca roka riešiť všetko s nimi. Keď budete naozaj ťažko chorý a Dôvera a Union začne vašim lekárom robiť problémy s preplácaním faktúr, tiež si nepomôžete – nemôžete čakať do konca roka.

Opakujeme to tu znova: Ak by Dôvere a Unionu naozaj záležalo na tom, aby si pacient mohol slobodne vybrať poisťovňu, už dávno by lobovali za zjednodušenie prestupovania.

Druhá vec, pre ktorú by sa mohla Penta priživovať na neefektivite Všeobecnej zdravotnej, je úroveň kontroly v systéme. Aj keby ministerstvo zdravotníctva, Úrad pre dohľad aj väčšinu žúp neriadil Smer, s ktorým má Penta družbu, nemusela by sa ich Dôvera veľmi báť. Pretože: 1. slušne povedané, nie sú to elitní úradníci 2. dlhodobo kontrolóri aj tak nemôžu od súkromných poisťovní žiadať viac ako od Všeobecnej zdravotnej.

Penta má teda dobré podmienky na to, aby mala v Dôvere vysoké zisky. Nemusí nimi provokovať, môže ich ukrývať napríklad prelievaním do ich zdravotníckych zariadení. Koho to hnevá a chce na tom niečo zmeniť, mal by aj tak zabudnúť na Pentu a robiť niečo pre to, aby sa odstránili podmienky, ktoré to umožňujú.

Zopakujme tie najdôležitejšie: veľká a neefektívna štátna poisťovňa, slabí kontrolóri a nemožnosť jednoducho porovnávať a meniť zdravotné poisťovne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie