Denník N

Spravodajca Českej televízie: Slovensko je na tom lepšie, než sa zdá z vašich médií

Spravodajca Českej televízie na Slovensku Lukáš Mathé. Foto N - Vladimír Šimíček
Spravodajca Českej televízie na Slovensku Lukáš Mathé. Foto N – Vladimír Šimíček

Lukáš Mathé hovorí, že odchádza z inej krajiny, než do akej prichádzal. Po dva a pol roku končí ako stály spravodajca v Bratislave a odchádza na rovnaký post do Poľska.

Sledoval všetko podstatné, čo sa na Slovensku udialo za posledného dva a pol roka. Informoval o vražde, o protestoch, o prezidentských voľbách, cestoval po slovenských krajoch, nakrúcal zaujímavosti o živote u nás. Práve cez jeho reportáže sa veľa Čechov dozvedalo, čo sa na Slovensku deje. Stály spravodajca Českej televízie na Slovensku LUKÁŠ MATHÉ na svojom poste končí a presúva sa do Poľska. Denníku N poskytol pri tejto príležitosti bilančný rozhovor.

Je post spravodajcu na Slovensku prestížny? Alebo ho v Českej televízii beriete len ako prípravku na posty vo väčších krajinách?

Post zahraničného spravodajcu je vždy považovaný za prestížny, je to méta, ku ktorej sa snažia smerovať všetci novinári zo zahraničnej redakcie. Určite sú posty v niektorých iných krajinách, ktoré sú exponovanejšie. Slovensko je však pre českých divákov výnimočné, preto aj práca slovenského spravodajcu je v mnohých ohľadoch unikátna.

Asi je to aj jednoduchšie než robiť spravodajcu napríklad v USA alebo Rusku.

Odpadá jazyková bariéra. Jednoduchšie je to aj preto, že Česká televízia má na Slovensku dobré meno, čo mi otváralo dvere k inštitúciám alebo k ľuďom, s ktorými som chcel robiť rozhovory. Slováci Českú televíziu poznajú, mnoho Slovákov ju aj sleduje, takže sa mi občas stávalo, že ma ľudia spoznávali a hovorili, že ma pozerajú.

Akú prioritu majú správy zo Slovenska pre vašich editorov? Nemáte problém sa s nimi dostať na popredné miesta?

Treba povedať, že pred februárom 2018 bolo Slovensko iné než po februári 2018, čo sa priamo podpísalo aj na mojej práci. Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je o dianie na Slovensku väčší záujem a spravodajstvo zo Slovenska dostáva väčší priestor. Naraz sme začali pokrývať aj témy, ako bola napríklad výmena policajného prezidenta, ktoré sme predtým nepokrývali, lebo boli považované za príliš vnútropolitické pre českého diváka.

Na svoj post ste prišli v septembri 2016, stihli ste odvtedy pochodiť Slovensko?

Nestihol som ho pochodiť tak, ako by som si predstavoval. Politické dianie ma držalo hlavne v Bratislave, zvlášť po vlaňajšej vražde. Spravodajca na Slovensku navyše pokrýva aj Rakúsko a Maďarsko, takže som pravidelne cestoval aj tam. Nemal som teda možnosť navštíviť všetky slovenské regióny alebo sa vrátiť do tých, do ktorých som sa vrátiť chcel.

Ktoré regióny vás takto lákali?

Je mi ľúto, že som nestihol ísť nakrúcať na severovýchod

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie