Denník N

Sagana čaká Okolo Flámska. Najťažší ročník dokončilo 24 pretekárov, bicykle niesli nad plecami, kráčali bosí

https://twitter.com/historylvrsclub/status/1093043132667703296

Peter Sagan patrí do zoznamu cyklistov, ktorým sa podarilo vyhrať prestížnu klasiku Okolo Flámska. Triumfoval v roku 2016 a v nedeľu sa o to pokúsi opäť na 103. ročníku pretekov.

Spolu s vlaňajším triumfom na Paríž – Roubaix sú to jeho jediné dve víťazstvá na takzvaných monumentoch (päť najvýznamnejších jednorazových pretekov).

Sagan zatiaľ počas jarnej sezóny nezískal prenikavý výsledok a jeho forma je pred pretekmi menšou záhadou. Dostáva sa do nej po prekonaní žalúdočnej virózy, ktorá ho postihla v závere vysokohorského tábora v Sierra Nevade.

Na posledných pretekoch Gent – Wevelgem sa však ukázal v takmer 200-kilometrovom úniku, a hoci o víťazstvo nebojoval, naznačil, že sa vracia do formy. V tíme Bora – Hansgrohe mu bude v nedeľu pomáhať aj brat Juraj.

Podľa predpovede počasia môžu cyklistom preteky sťažiť prehánky.

S určitosťou však počasie nebude také zlé ako v roku 1985, keď sa Okolo Flámska zmenilo na pamätný boj cyklistov s prírodným živlom, ktorého malým víťazstvom bol dojazd do cieľa.

Bahenný kúpeľ

Dláždené úseky a krátke strmé stúpania robia z klasiky Okolo Flámska jeden z najťažších cyklistických testov sezóny. Jazda po kockách je taká náročná a nepríjemná, že cyklisti aj na uzučkých cestách často cielene jazdia tesne pri kraji, aby sa trápili čo najmenej.

Okruh favoritov býva oveľa menší než napríklad na etapách Tour de France. Okolo Flámska spravidla vyhrávajú najsilnejší, ale aj tí môžu v sekunde preteky stratiť. Kocky kopcov ako Koppenberg sú klzké aj pri najlepšom počasí.

Ak začne pršať, preteky sú ešte náročnejšie. A v roku 1985 boli najnáročnejšie v histórii.

Írsky cyklista Sean Kelly bol jedným z účastníkov pretekov a vo svojom životopise Hlad opisoval, že pred posledným ťažkým stúpaním na Muur van Geraardsbergen mal v dôsledku chladu modré a stuhnuté nohy.

Chcelo sa mu močiť, ale počkal, kým sa dostane na začiatok stúpania, a prúdom moču si zahrial

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie