Denník N

S teplým počasím prichádzajú aj kliešte, imunológovia na ne chystajú génové pištole

Ilustračné foto - Flickr.com/John Tann
Ilustračné foto – Flickr.com/John Tann

Veľké ázijské kliešte do Európy prinášajú pôvodcu nebezpečného tropického ochorenia. Prípadov našťastie nie je veľa a dobrou správou je aj to, že vedci už dokázali vyvinúť vakcínu.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Prišla jar, končí sa chrípková sezóna. Teplé slnečné lúče však prebúdzajú iného nepriateľa človeka – kliešte.

Sú to starobylé organizmy. Vyvinuli sa pravdepodobne už z prvohorných trilobitov. Dnes, v štvrtohorách, ich zaraďujeme do triedy pavúkovcov a radu roztočov. Na rozdiel od svojich príbuzných, užitočných pavúkov, človeku neprinášajú šťastie. Naopak. Prenášajú naňho rôzne mikróby.

Tie len čakajú na chvíľu, keď sa ich prirodzený hostiteľský rezervoár zahryzne do svojej obete, aby sa po dlhej zime opäť raz dostali človeku pod kožu, namnožili sa a spôsobili mu chorobu.

Hrozí, že prídu nové druhy

Na celom svete je známych niekoľko stoviek druhov kliešťov. Pár desiatok ich žije aj v našich vlhkých lesoch, hájoch a lúkach. A všetky môžu prenášať rozličné patogény.

Medzi najznámejšie a pre človeka najnebezpečnejšie patria vírus kliešťovej encefalitídy a baktéria Borrelia burgdorferi spôsobujúca lymskú boreliózu. Človek sa však proti týmto patogénom dokáže brániť. Proti tomu prvému účinnou vakcínou, čo je preventívne opatrenie, aby sa zabránilo nákaze, proti tomu druhému antibiotikami. V tom prípade už však ide o liečebný postup po tom, ako človek ochorie.

Patogénnych mikroorganizmov prenášaných kliešťami je však oveľa viac – prvok z rodu Babesia napríklad spôsobuje ochorenie červených krviniek zvané babesióza.

Zďaleka nie voči všetkým máme vyvinutú účinnú prevenciu alebo liečebnú stratégiu. A s výrazným otepľovaním v našich zemepisných šírkach rastie aj riziko, že sa ku nám dostanú nové druhy kliešťov prenášajúce nové patogény.

Priletel na krídlach vtákov

V priebehu posledných rokov sa v európskych médiách objavili správy o vpáde hrôzostrašných ázijských hôrd kliešťov rodu Hyalomma. Tieto kliešte sú päťkrát väčšie ako tie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda

Teraz najčítanejšie