Denník N

tl;dr: Vedci zistili: Ak chcete mať zdravé deti, venujte sa sebe namiesto domácim prácam

Rubrika tl;dr výber zo zahraničnej tlače sa vracia po jarnej prestávke.

Ako vplýva váš pracovný život na duševné zdravie vašich detí? Dvaja americkí vedci v štúdii 900 zamestnaných profesionálov zistili toto:

  • Samotné množstvo času, ktoré trávite v práci a ktoré trávite s deťmi, nemá súvislosť s tým, aké množstvo porúch alebo psychických problémov vaše deti majú.
  • Pri otcoch aj pri matkách platí, že ak si myslia, že rodina by mala byť v živote na prvom mieste (bez ohľadu na to, koľko času s ňou trávia), ich deťom sa darí lepšie.
  • Deťom, ktorých rodičia považujú svoju prácu za zaujímavú a kreatívnu, sa darí v priemere lepšie. Takisto deťom, ktoré sú častejšie vo fyzickej blízkosti rodičov.
  • Ak je otec „príliš emocionálne zabratý do práce“, jeho deti majú častejšie problémy (bez ohľadu na to, koľko hodín v práci trávi). Ak je otec často „duchom neprítomný“, napríklad doma, ale pozerá do mobilu, deti to takisto negatívne ovplyvňuje. Na druhej strane ak sa otcovi v práci darí a je s ňou spokojný, deti majú relatívne málo problémov so správaním, bez ohľadu na to, koľko času otec v práci trávi.
  • „Ak matky nie sú so svojimi deťmi, pretože sa venujú starostlivosti o seba, nemá to žiaden

    Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie