Denník N

Za homosexualitu alebo neveru trest smrti. Brunej zaviedol najprísnejšiu šaríu

Mešita Sultan Omar Ali Saifuddien, jedna z pamiatok v brunejskej metropole Bandar Seri Begawan. Foto - TASR/AP
Mešita Sultan Omar Ali Saifuddien, jedna z pamiatok v brunejskej metropole Bandar Seri Begawan. Foto – TASR/AP

Brunejský sultán zaviedol najprísnejší islamský zákon, aby si upevnil moc a posilnil upadajúcu ekonomiku závislú od ropy.

„Homosexuálna komunita v Bruneji nebola nikdy otvorená, ale keď sa objavila aplikácia Grindr, pomohla ľuďom tajne sa stretávať. Teraz som však počul, že pre kohokoľvek je ťažké Grindr ďalej používať,“ povedal pre BBC bývalý úradník Šahiranm Šardani. „Boja sa, že by mohli hovoriť s policajtom, ktorý predstiera, že je gej. Doteraz sa to nestalo, ale ľudia majú strach pre nové zákony.“

V malom bohatom kráľovstve Brunej začal totiž platiť najprísnejší islamský zákon šaría, ktorý zavádza trest smrti za homosexualitu alebo neveru.

Šaría pre upadajúcu ekonomiku

Nové nariadenie prijal sultán Hassanal Bolkiah, ktorý je pri moci už viac ako 50 rokov a patrí medzi najbohatších ľudí na svete.

„Chcem vidieť, ako sa islamské učenie v krajine posilňuje,“ povedal podľa AFP sultán o zákonoch, ktoré v stredu vstúpili do platnosti. Bolkiah sa nimi snaží posilniť svoju pozíciu islamského vodcu.

Brunej totiž posledné roky zápasí s nižšími cenami ropy, od ktorej je závislý. Rastúcu závislosť režimu od náboženstva tak možno vysvetliť oslabením brunejskej ekonomiky a obavami z klesajúcej podpory domácich.

„Jednou z teórií je, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie