Denník N

Ficovo zníženie DPH zlacní potraviny len nepatrne

Chlieb môže zlacnieť, ale len o trochu. Foto - TASR
Chlieb môže zlacnieť, ale len o trochu. Foto – TASR

Premiér chce, aby sa desaťpercentné zníženie DPH celé premietlo do cien. Analytici odhadujú, že sa ceny znížia oveľa menej.

Aktualizované 27.5. o 9:06 o reakciu Lidl. 

Keď sa v minulosti znižovala sadzba DPH, na cenách v obchodoch sa to vo veľkej miere neprejavilo. Ani zníženie DPH o polovicu, ktoré ohlásil premiér Robert Fico, sa pravdepodobne neprejaví celé. Inštitút finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií predpokladá „približne tretinový prenos do cien“.

Zo zahraničných skúseností podľa IFP vyplýva, že úpravy cien nadol v prípade zníženia sadzby DPH dosahujú len 30 percent. „Inými slovami, pri znížení sadzby DPH, len jednu tretinu zníženia daňového zaťaženia pocítia domácnosti a dve tretiny zostáva v maržiach obchodníkom,“ povedal šéf inštitútu Martin Filko.

Z desať eur 30 centov

Znamená to, že aj keď DPH klesne o desať percent, ceny klesnú podľa tohto odhadu len o tri percentá. Pri desaťeurovom nákupe by tak človek ušetril 30 centov. Ale len za predpokladu, že by nakupoval len základné potraviny, pri ktorých štát DPH zníži.

Nižšia DPH by mala štát stáť 60 miliónov, odhadol minister financií Peter Kažímír. Je to zhruba desatina z toho, čo štát ročne vyberie na DPH zo všetkých potravín.

Pri znižovaní DPH bude podľa IFP dôležité, aby boli ľudia o zmene informovaní. Ukázalo sa to pri znížení DPH na knihy a lieky. Pri znižovaní DPH na knihy sa totiž zmena neprejavila a ceny neklesli. A pri liekoch sa zníženie DPH prenieslo do doplatkov. „Ukazuje to význam štruktúry a stupňa konkurencie na relevantnom trhu, vrátane koncentrácie dodávateľského reťazca a miery informovanosti spotrebiteľov,“ hovorí Filko.

Ani Národná banka Slovenska neočakáva, že by sa zníženie DPH výrazne prejavilo na cenách. Ráta s tým, že sa dotkne len malého množstva potravín. Zoznam ešte nie je jasný, Smer ho ešte neurčil.

Národná banka očakáva, že na zozname budú potraviny ako chlieb, pečivo, čerstvé mäso, mlieko a maslo. Odhaduje, že ich vplyv bude približne -0,1  percentuálneho bodu na celkovú infláciu, podľa toho, do akej miery obchodníci prenesú zníženie DPH do výsledných cien pre spotrebiteľa.

Rast sa prejaví takmer celý

Opačne to je pri zvyšovaní DPH, tá sa prejaví takmer úplne. „Skúsenosti zo zahraničia hovoria, že zvýšenie sadzby DPH sa premieta do cien približne v miere 70 až 90 percent, čiže dochádza k takmer plnému priesaku zvýšenia dane do cien,“ hovorí Filko.

Takmer úplné zvýšenie cien pri zvýšení DPH a len minimálne zníženie pri poklese DPH sa ukázalo aj na Slovensku v rokoch 2003, 2004 a 2008. „Výsledky môžu byť ovplyvnené špecifickosťou zmien DPH v minulosti – súbežná úprava zníženej a štandardnej sadzby v rokoch 2003 a 2004 a len úzkoprofilové zníženie DPH na koncentrovanom trhu kníh v roku 2008,“ dodáva IFP.

S reťazcami nerokovali

Vláda chce, aby sa obchody zaviazali, že zníženie DPH plne premietnu do cien. S Billou ani so sieťou COOP Jednota Slovensko zatiaľ vláda nerokovala.

Či podpíšu memorandum, ešte nehovoria. „Podpíšeme ho za predpokadu, že ho podporia podpisom aj ostatné obchodné reťazce,“ tvrdí Billa.

COOP Jednota čaká, aké podmienky v ňom budú. Zníženie DPH víta, predpokladá, že by mohlo znížiť nakupovanie v okolitých krajinách, kde je DPH na potraviny nižšia. Mohla by sa podľa nich zvýšiť aj konkurencieschopnosť potravín vyrobených u nás.

DPH má klesnúť až budúci rok, je preto otázne, či obchody pred jej zavedením nezvýšia ceny. Coop aj Billa to vylučujú.

Lidl garantuje, že premietne nižšiu DPH do nižších cien, nehovorí, či celú. K otázke memoranda sa nevyjadrujú, keďže o ňom nevedia nič bližšie. Ostatné reťazce Denníku N neodpovedali.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie