Denník N

Bibi alebo anti-Bibi? Voľby, ktoré sú o tom, či sa Netanjahu stane najdlhšie vládnucim premiérom Izraela

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa kritikov môže viesť Izrael maďarským smerom. Foto - TASR/AP
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa kritikov môže viesť Izrael maďarským smerom. Foto – TASR/AP

Napriek ekonomickým úspechom má veľká časť Izraelčanov pocit, že ich demokracii by prospelo, keby Benjamin Netanjahu skončil.

Na promenáde v Tel Avive, ktorá so svojimi mrakodrapmi a plážami tak trochu pripomína Miami, je plno. Po netradične chladnej zime so vzácnymi zrážkami sa konečne oteplilo a mládež vybehla k moru na pláž.

Plytké more je teplé na kúpanie, na jemnom piesku sa hrá volejbal, zaľúbené páriky popíjajú fľaškovú Coronu. Bežci sa uhýňajú elektrickým kolobežkám a e-bikom, ktoré sú populárne už aj v Izraeli. A vo vzduchu cítiť marihuanu.

Liberálna metropola Izraela je preslávená svojím nočným životom, modernými klubmi, gay pridom, ale aj architektúrou Bauhausu, pre ktorú sa Tel Avivu hovorí aj Biele mesto. A marihuanou.

Volebné lákadlo pre huličov

Tá sa stala nečakanou témou izraelských volieb, ktoré sú pritom v skutočnosti len o jednej osobe. Stali sa referendom o dlhoročnom izraelskom premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. O kráľovi Bibim, modernom populistovi, ako ho nazval Economist.

Premiér, ktorý čelí trom vážnym obvineniam z korupcie a zo zneužívania moci, teraz sľubuje, že ak znovu vyhrá, zváži legislatívu, ktorá by (možno) legalizovala marihuanu.

Urobil tak potom, ako touto politikou oslovila mladých voličov nová, krajne pravicová strana Zehut kontroverzného osadníka Mošeho Feiglina, ktorý vystupuje proti akejkoľvek mierovej dohode s Palestínčanmi a pre svoje radikálne názory musel odísť z vládnej strany Likud.

Náhly rast popularity jeho strany, ktorej názov v slovenčine znamená Identita, však vniesol tému marihuany do izraelských volieb. Odhaduje sa, že z osem miliónov Izraelčanov si z jointu potiahol jeden milión.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie