Denník N

Schrödingerova mačka je ešte stále živá/mŕtva. Nehodiace sa škrtnite

Ilustračné foto - Flickr.com/ Martin Cathrae
Ilustračné foto – Flickr.com/ Martin Cathrae

Práce dnešných teoretických fyzikov potvrdzujú, že najslávnejší kvantový paradox neplní svoj zamýšľaný účel. Tým bolo vyvrátiť pravdepodobnostný charakter kvantového sveta a ukázať absurditu takej interpretácie. Lenže výsledkom je presný opak.

Kvantová fyzika funguje aj nefunguje zároveň. Poskytuje perfektné predpovede, je základom všetkej elektroniky a ďalších praktických vecí. Lenže z hľadiska zdravého rozumu nedáva zmysel. Vedci si dávno privykli na to, že zdravý rozum môže byť zlý radca, ale toto je priveľa aj na nich. Napríklad už len tá mačka, ktorá ich straší od roku 1935.

Pre citlivejšie povahy najprv zdôraznime, že za celý čas hier so Schrödingerovou mačka nedošlo k ujme ani jedno zviera. O duševnej pohode zúčastnených vedcov sa to však tvrdiť nedá, o vzťahoch medzi nimi tiež nie.

Slávna Schrödingerova hádanka vyzerá takto: Vezmite mačku a zatvorte ju do nepriedušnej krabice. (Táto časť pokusu by pri reálnom prevedení bola zo všetkých najťažšia. Ale nezabudnite, je to všetko len akože.) Vedľa krabice je kus rádioaktívnej látky vybraný tak, že pravdepodobnosť rozpadu jedného jediného atómu behom pol hodiny sa rovná jednej polovici. (Ťažké, ale možno skutočne zariadiť.) Rozpad atómu stráži citlivý detektor. (Možno zariadiť.) Detektor je spojený s nejakým mechanickým zariadením. Keď sa atóm rozpadne a detektor to zachytí, zariadenie vpustí do krabice jedovatý plyn. (Možno zariadiť ľahko.) Presne po polhodine krabicu otvorte. Môžu nastať dva výsledky, oba s rovnakou pravdepodobnosťou. (Tú rovnakú pravdepodobnosť sme zariadili tým, že rovnaká je pravdepodobnosť rozpadu atómu.) Mačka je buď mŕtva, alebo živá (a veľmi nespokojná).

Nič zložitejšie v tom nie je. Jediné, čo je vám najskôr nejasné, je otázka: kde je v tom nejaký paradox? Žiadny predsa nevidno.

Paradox, prinajmenšom z hľadiska kvantových fyzikov, spočíva v tom, čo je s mačkou, kým je zatvorená v krabici. Podľa kodanskej interpretácie kvantovej mechaniky nie je v tom čase ani živá, ani mŕtva, ale v superpozícii stavov živá/mŕtva.

Všetko je vlna

Richard Feynman, jeden z najúspešnejších fyzikov dvadsiateho storočia, opakovane hovoril, že kvantovej teórii nerozumie nikto. „Prečo vás s tým teda vôbec obťažujem?“ dodal v úvode jednej prednášky pre verejnosť. „Prečo by ste tu mali toľko sedieť, keď aj tak nepochopíte, o čom je reč? Mojou úlohou je presvedčiť vás, aby ste

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda

Teraz najčítanejšie