Denník N

Treba vidieť, treba počuť. Muzikál s hudbou Deža Ursinyho hrajú v Zlíne v plnej verzii (+foto)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zlín je český Zvolen. Dvanáste najľudnatejšie mesto v krajine. Oplatí sa tam ísť na výlet. Zo Slovenska je to kúsok a je tam veľa vecí, ktoré sa oplatí vidieť. Okrem baťovskej histórie momentálne aj divadlo. Práve tu totiž uvádzajú muzikál Petr a Lucie, ktorého autormi sú Alta Vášová, Ján Štrasser a Dežo Ursiny. V sále s kapacitou takmer sedemsto miest, v češtine, so živou kapelou.

Premiéra bola vo februári. My sme prišli v týždni, keď muzikál hrali tri dni za sebou. Na štvrtkové predstavenie, so začiatkom o šiestej. Kto by si myslel, že to nemôže fungovať, nepozná miestne špecifiká a pozadie tohto diela.

Zo zákulisia

„Museli sme to teraz nasadiť takto v bloku, lebo by sme nestihli naplniť plánovaný počet predstavení do konca sezóny. Ale vieme, že príde dosť ľudí,“ hovorí režisér Patrik Lančarič tak hodinu pred začiatkom. A naozaj, sála, ktorá je podľa neho druhou najväčšou v Česku, je nakoniec zaplnená viac než spolovice.

Lančarič je známy najmä vďaka dokumentom Válek a Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom. Od októbra 2017 trávi väčšinu týždňa v Mestskom divadle Zlín, kde dostal ponuku pracovať a tu sa rozhodol zrealizovať aj muzikál s pôvodným názvom P+L. Ten sa dovtedy chvíľu hral iba na bratislavskej Malej scéne a potom ešte iba v koncertnej verzii.

„Celý nápad sa zrodil na bratislavskom koncerte P+L  v Babylone. To už som vedel, že budem umelecký šéf v Zlíne a pristihol som sa, ako si prekladám skusmo v hlave texty do češtiny, že či by to vôbec išlo,” spomína režisér.

V jeho kancelárii tu ako umeleckí šéfovia v minulosti sedeli aj ďalší slovenskí režiséri Silvester Lavrík a Dodo Gombár. Ich nasledovník nám v tričku skupiny Joy Division vysvetľuje, ako funguje prevádzka v takzvanom oblastnom divadle

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie