Denník N

Skutočná pravda o štátnej podpore pre Rómov, ktorú vám virálne články zatajujú!

Foto - Lucia Sekerková, Tomáš Benedikovič
Foto – Lucia Sekerková, Tomáš Benedikovič

V máloktorej oblasti existuje taký výrazný rozkol medzi ľudovým vnímaním a realitou, ako je to v prístupe štátu k marginalizovaným komunitám, čo sú väčšinou Rómovia v osadách.

Porovnal som to, čo ľudia bežne čítajú v najvirálnejších článkoch o Rómoch, s tým, čo o podpore pre marginalizované rómske komunity píšu v novej analýze štátni analytici z Útvaru hodnoty za peniaze. Objavil som dva paralelné svety.

V jednom svete sa Rómom rozdávajú byty, lieky, alebo dokonca drevené brikety zadarmo, Rómovia dostavajú špeciálne a veľmi štedré sociálne dávky a jediné, čo sa im uprostred štátom sponzorovaného rozmaznávania a opatery oplatí robiť, je plodiť deti. Je to svet internetu, virálnych článkov, facebookových obrázkov a hoaxov.

V druhom, reálnom svete sa nedeje nič z toho. Naopak, štát na zdravotnú starostlivosť na Rómov v osadách míňa relatívne málo peňazí oproti zvyšku populácie, nezvyčajne často ich označuje za mentálne postihnutých a segreguje do špeciálnych škôl. V tomto svete má Slovensko jeden z najmenej štedrých sociálnych systémov v EÚ a žiadne dávky sa neprideľujú na základe etnicity. Je to svet, v ktorom žijeme.

Pozrime sa podrobnejšie na kontrast medzi internetovým vnímaním a realitou:

Internetové vnímanie štátnej podpory pre Rómov

Vo februári tohto roka sa veľmi dobre darilo článku „Rómovia na Luníku IX zrejme dostanú zadarmo byty za 2,5 milióna eur. Ako náhradu za tie, ktoré sami zničili“. Takto podaná správa je zjavne komerčne zaujímavá: 12. februára sa objavila na portáli mysmezeny.sk, o deň neskôr na webe baby-rady.sk, o dva dni neskôr to isté odpublikoval web onlineslecna.sk a potom to ešte 27. februára zrecyklovali na babky-rady.sk.

Dokopy tento článok, publikovaný na štyroch miestach, získal vyše 44-tisíc facebookových interakcií (lajky + komentáre + zdieľania). Na porovnanie: virálne najúspešnejší článok z Denníka N za posledný rok mal vyše 23-tisíc interakcií (o odstúpení Mistríka vo voľbách).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie