Denník N

Čarnogurského úlet po tridsiatich rokoch a liberálna Čaputová

Obdobie po Novembri 89 prinieslo nevídané obohatenie slovníka bežnej komunikácie. Obzvlášť dynamický je jeho rozvoj – od nevidím do nevidím – vďaka internetu.

Tam, kde kedysi stačilo zopár jadrných slov, sme dnes najmä v politickom diskurze svedkami košatej ideologizácie. Stačí byť tri centimetre doľava od stredu, a ste neomarxista, tri centimetre doprava, a ste fašista.

V pozadí je, tak sa mi zdá, široké spektrum ventilovania osobných strachov, úzkostí a mindrákov. Žena v hidžábe alebo tmavší migrant je teroristka, terorista, Róm je nefachčenko a tak podobne. Vďaka anonymite sa mnohým nevídaným spôsobom rozviazali ústa. Napríklad ja už bývam na diskusných fórach pod svojimi videami na YouTube prašivý, špinavý židák, satan a kadečo podobné. Z hľadiska liberálneho pohľadu na svet ide jednoznačne o prekročenie hraníc dovoleného.

Bolo to pomerne skoro po Novembri 89, keď Ján Čarnogurský prekvapil konštatovaním, že po komunizme tu máme nového, naozaj nebezpečného nepriateľa – liberalizmus. Považoval som to vtedy za úlet. Prešlo tridsať rokov a nestačím sa čudovať. Čarnogurský má odvtedy mnoho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie