Denník N

Obvinenia z korupcie ho nezastavili, Netanjahu si v izraelských voľbách polepšil

Benjamin Netanjahu si po voľbách polepšil. Foto - TASR/AP
Benjamin Netanjahu si po voľbách polepšil. Foto – TASR/AP

V kibuci pri pásme Gazy, kde majú v prípade raketového útoku päť sekúnd na útek do úkrytu, Bibiho nevolili.

„Bibi je kúzelník, ako hovoria likudnici,“ komentovala výsledok utorkových izraelských volieb Lahav Harkovová, ktorá je expertkou Jerusalem Post na izraelskú politiku a Kneset.

Dlhoročnému izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi sa napriek obvineniam z korupcie, ktorým čelí, podarilo získať o päť kresiel viac, ako mal v predchádzajúcom parlamente.

Benny oslavoval predčasne

Jeho strana Likud získala po sčítaní vyše 97 percent hlasov 35 kresiel v izraelskom parlamente. S rovnakým výsledkom, ale s oveľa menším koaličným potenciálom skončil aj jeho vyzývateľ, bývalý náčelník generálneho štábu Benny Ganc.

Víťazstvo vo voľbách krátko po zverejnení volebných odhadov oslavovali obaja, v Gancovom prípade sa to však ukázalo ako veľmi predčasné. Ráno už bolo jasné, že Izrael sa rozhodol pre status quo.

Podľa neúplných výsledkov sa potvrdilo, že izraelskí voliči sa výrazne posunuli doprava a stredopravá koalícia bude mať okolo 65 kresiel zo 120.

Napriek tomu je výsledok Gancovej strany Modrá a biela považovaný za veľký úspech. Vznikla len pred 47 dňami a získala viac ako milión hlasov.

Posilnené ultraortodoxné strany

Netanjahuova strana nielenže posilnila, ale zobrala hlasy menším radikálnejším stranám. Potvrdil sa tiež úpadok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Svet

Teraz najčítanejšie