Denník N

Ako dopadne súd s ĽSNS: čo hrá do karát kotlebovcom a čo hovorí v prospech rozpustenia

Marian Kotleba na súde o rozpustení ĽSNS. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marian Kotleba na súde o rozpustení ĽSNS. Foto N – Tomáš Benedikovič

Akokoľvek dopadne súd s ĽSNS, katastrofa to pre Kotlebu nebude. Vyjde z procesu buď legitimizovaný, alebo ako martýr.

Osemhodinové pojednávanie, viac ako 20-stranová žaloba Generálnej prokuratúry a ďalšie desiatky strán obhajoby kotlebovcov. Bližšie sme sa pozreli na argumenty, ktoré zazneli na pojednávaní o osude Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu. Verdikt má padnúť do troch týždňov.

Nech už v pondelok 29. apríla padne akýkoľvek verdikt, kotlebovcov zrejme nečaká žiadna veľká katastrofa.

Ak by súd stranu naozaj rozpustil, môže to ohroziť ich účasť v eurovoľbách, ktoré sa konajú 25. mája (ak by dovtedy rozhodnutie vstúpilo do platnosti). No v domácej politike zostanú: prejdú do záložnej Ľudovej strany Pevnosť Slovensko a budú si pestovať imidž martýrov.

Ak by súd stranu nerozpustil, bude víťazstvo kotlebovcov ešte jasnejšie: stanú sa legitimizovanou stranou, ktorej lídri dostanú do rúk papier, že ich program ani aktivity neohrozujú demokratické zriadenie a nie sú v rozpore so slovenskou ústavou ani zákonmi.

Spor rozhodne niekoľko kľúčových otázok: ohrozuje ĽSNS demokraciu, plánovala domobranu ako stranícke milície a dajú sa rasistické výroky členov stotožniť so stranou? V čom pôsobí presvedčivejšie prokuratúra a čo naopak môže nahrávať skôr tomu, že súd návrh na rozpustenie Kotlebovej ĽSNS zamietne?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie