Denník N

A majú tam aj miestnosť na trofeje? Štadión má Tottenhamu pomôcť v novej ére klubu

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Slávny anglický útočník Gary Lineker, momentálne populárny televízny moderátor, na Twitter po otvorení nového štadióna Tottenhamu Hotspur napísal:

„Práve som bol na prehliadke nového štadióna Tottenhamu a bez zaváhania môžem povedať, že je to ten najlepší futbalový štadión, aký som kedy navštívil.“ Niektorí fanúšikovia reagovali: „A videli ste aj miestnosť s trofejami?“

Tottenham Hotspur dlhodobo patrí k najlepším anglickým klubom, ale počtom získaných titulov a pohárov sa nemôže porovnávať napríklad s Manchestrom United, Liverpoolom či Arsenalom.

Pred pár rokmi sa nebol schopný dostať ani do prvej štvorky, ktorá by mu zaručila účasť v Lige majstrov, ale v posledných sezónach pod vedením výborného argentínskeho trénera Mauricia Pochettina viackrát vážne ašpiroval na majstrovský titul.

V klube teraz dúfajú, že nový štadión im pomôže zaradiť sa medzi úplnú svetovú špičku. Po dvoch rokoch v exile na Wembley sa Tottenham presťahoval do novovybudovaného stánku s jednoduchým názvom „The Tottenham Hotspur Stadium“ a s kapacitou 62 062 miest.

Zaujímavé je, že Tottenham na platy hráčov minul iba 147 miliónov, čo je približne polovica zo mzdových nákladov Manchestru United, a aj napríklad Arsenal hráčom vyplatil o sto miliónov viac.

Novinári Stefan Szymanski a Simon Kuper pritom počas výskumu v knihe „Soccernomics“ zistili, že platy hráčov ovplyvňujú ligové umiestnenie klubu viac ako jeho výdavky v prestupovom období.

S novým štadiónom bude aj Tottenham môcť do kádra konečne investovať a pokúsiť sa získať prvý ligový titul od roku 1961. Pochettino by to naozaj potreboval – ukázalo sa to aj vo včerajšom zápase štvrťfinále Ligy majstrov proti Manchestru City, keď sa v 58. minúte zranil Harry Kane, najväčšia hviezda tímu a jeden z najlepších útočníkov sveta.

Kane si už možno v tejto sezóne pre zranenie členka nezahrá a viacerí sa obávali, že bez neho Tottenham cez favorizované City prejsť nedokáže.

Doma však po dobrom výkone vyhral 1:0, keď Pochettino zareagoval postavením brazílskeho krídelníka Lucasa Mouru a vysunutím šikovného Kórejčana Son Heung-mina z kraja zálohy na post hrotového útočníka. Tottenham aj bez Kana hral dynamicky a pôsobil veľmi nebezpečne.

Najmodernejší štadión

Štadión vybudovali na mieste pôvodného White Hart Lane, na ktorom hral Tottenham 118 rokov, ale zmestilo sa naň o približne 25-tisíc ľudí menej.

Podľa zverejnených informácií nový štadión

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie