Denník N

Narodil sa, aby bol užitočný

Pete Buttigieg. Foto - AP
Pete Buttigieg. Foto – AP

Kandidát na prezidenta Pete Buttigieg je gej, ale Američanov viac zaujímajú jeho názory.

My sme si hlavu štátu zvolili, a hoci do amerických volieb je ešte poldruha roka, už dnes je okolo tejto témy rušno.

Najnovšie to spôsobila prítomnosť neobvyklého kandidáta v tábore demokratov. Pete Buttigieg má 37 rokov, je starostom stotisícového mesta South Bend v štáte Indiana a od ohlásenia kandidatúry v januári 2019 sa stal na Googli jedným z najvyhľadávanejších uchádzačov.

„Mayor Pete“, ako tohto mileniála v médiách volajú pre jeho ťažko vysloviteľné priezvisko, zaujal nielen svojou doterajšou životnou dráhou, ale aj spôsobom, akým svoje predstavy prezentuje.

Je to bezpochyby všestranná osobnosť. Vyštudoval Harvard, nespráva sa však ako akademický intelektuál, hovorí zrozumiteľne, s prirodzeným úsmevom na tvári. Počas vojny v Afganistane slúžil ako námorník. Dvakrát ho zvolili za starostu mesta postihnutého úpadkom priemyslu, ktoré v čase nástupu do funkcie pred 7 rokmi časopis Newsweek označil za „umierajúce“ a kde sa mu podarilo uskutočniť viaceré priaznivé zmeny.

Hovorí ôsmimi jazykmi, je ľavák, koncertný pianista, člen miestnej liberálnej Episkopálnej cirkvi. Cirkvi, ktorá odobrila jeho vlaňajšie manželstvo s Chastenom, stredoškolským učiteľom, ktorý mu teraz pomáha v kampani. Pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie