Denník N

Zoberte si Shootyho domov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Môžete sa na ne pozerať ako na karikatúru. Kreslený vtip, ktorý komentuje jav alebo udalosť dnešného dňa. Pozriete sa, v lepšom prípade sa zasmejete a idete ďalej.

Môžete sa na ne pozerať ako na správu o stave krajiny. Kreslené hodnotenie situácie, v ktorej sa nachádzame. Deň po dni. S neuveriteľnou presnosťou a prekvapivou pointou. Často jasnejšie než všetky vety, ktoré v ten deň napíšu komentátori a analytici.

Ale pozor! Môžete sa na ne pozerať aj ako na umenie. Čistá kresba, dokonalá kompozícia. Jednoducho obraz, ktorý by ste si radi zavesili na stenu.

Taký je Shooty.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Vybrali sme desať obrázkov, ktoré vystihujú posledný rok a sú, podľa nás, natoľko silné, že neprestávajú byť aktuálne a zrozumiteľné ani dnes.

Robert Fico s mečom v ruke útočí na Andreja Kisku, Andrej Danko s pinocchiovským nosom z tuby na diplom, Peter Pellegrini na traktore, Marian Kočner v base, Robert Kaliňák vo Vietname, Zuzana Čaputová na stupni víťazov. To všetko nájdete v našom výbere a k tomu ešte tri gorily a chobotnicu, ktorá pučí Slovensko.

Z každého obrázku sme vytlačili na najkvalitnejšom papieri iba desať kusov.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Chcel som to urobiť už pred piatimi rokmi. Hneď na začiatku sme sa rozprávali, že by sme Shootyho obrázky len nezverejňovali, ale umožnili aj čitateľom, aby si ich kúpili.

Sám mám dva a zúrivá novinárska hyena mi visí priamo nad počítačom. Preto viem, že neomrzí pozerať sa naň každý deň, a je jedno, či ho vnímate ako karikatúru, správu o stave republiky alebo umenie.

Teraz taký môžete mať aj vy doma.

Kúpte si Shootyho obrázok.

Grafika 1: Gorila

 

Grafika 2: NeDonovaly

 

Grafika 3: Akademický Pinocchio

 

Grafika 4: Predbežná skúška

 

Grafika 5: Traktorový líder

 

Grafika 6: Vietnamské dobrodružstvo

 

Grafika 7: Koniec tretej série

 

Grafika 8: In Memoriam Ján Kuciak a Martina Kušnírová

 

Grafika 9: Pokojná sila

 

Grafika 10: Zlodej kričí

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie