Denník N

Môj manžel písal rasistické posty na sociálne siete, známi sa už od nás odťahovali

Ilustračné foto - Flickr.com/D. Sinclair Terrasidius
Ilustračné foto – Flickr.com/D. Sinclair Terrasidius

Cítila som sa ako žena, ktorej zahýba manžel a všetci okolo nej to vedia, len ona nič netuší a nikto jej z nejakej falošnej ohľaduplnosti nič nepovie, opisuje Soňa svoju nepríjemnú skúsenosť s vlastným manželom.

Soňa je vydatá osemnásť rokov, pred svadbou s manželom chodila skoro päť rokov. Napriek tomu má pocit, že ho vlastne nepozná, alebo presnejšie: že ho v posledných mesiacoch nespoznáva.

„Hanbím sa za to, ale môj manžel vypisoval a zdieľal na sociálnych sieťach hrozné veci, ktoré sa nedajú označiť inak ako rasistické a nenávistné,“ hovorí.

Soňa požiadala o anonymitu, jej pravé meno máme v redakcii a videli sme aj konto jej manžela na sociálnej sieti. Obsahovalo hoaxy z najznámejších konšpiračných webov, falošné správy, fotomontáže s rasistickým obsahom, zoznamy známych ľudí, ktorí sú vraj židovského alebo rómskeho pôvodu a prepojenia medzi nimi, a články o starých Slovanoch. K zdieľaným článkom pridával komentáre často ešte hrubšie ako samotné texty alebo obrázky.

V súčasnosti má konto deaktivované.

Začalo sa to sestriným priateľom

„S manželom som od svojich šestnástich rokov. Chodili sme spolu už na strednej, brali sme sa veľmi mladí. Ja viem, že mladosť – pochabosť a mnohé vám v tomto veku ešte nedochádza, ale naozaj som sa nikdy nestretla s tým, že by mal nejaké rasistické reči. Vždy bol vášnivý turista, mal pochodené Slovensko od Záhoria po Pieniny a viem, že si vždy robil srandu z nacionalistických politikov, ako si bijú do hrude, že sú veľkí Slováci, a pritom ani Slovensko poriadne nepoznajú,“ rozpráva Soňa.

Pred štyrmi rokmi jej manžel zmenil zamestnanie. Vtedy sa veľa hovorilo a písalo o utečeneckej kríze, téma zasiahla aj Slovensko.

„Začal chodiť domov a rozprával, ako chlapi v robote hovoria, že celé je to organizované a tie už stokrát vyvrátené a vysvetlené kváziargumenty, že utečenci sú len mladí muži, že majú drahé iPhony, značkové tenisky a podobne. Potom prišiel na to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie