Denník N

Čaputová ochranku má, právomoci nie. Čakať na nástup do paláca 76 dní je pridlho

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj americký prezident čaká na inauguráciu menej ako náš. Termín volieb vyberal predseda Národnej rady Andrej Danko.

Pán prezident, už by ste mali len svietiť a kúriť, vyzýval v pondelok Erik Tomáš, poslanec Smeru a pravá ruka Roberta Fica. Andrejovi Kiskovi v prvý deň tohto týždňa zostávalo do konca riadneho mandátu ešte 69 dní. Podľa ústavy sú jeho kompetencie neobmedzené a platí to aj v období, keď je už známa jeho nástupkyňa v úrade Zuzana Čaputová.

Napriek výroku o kúrení a svietení vládna koalícia od Kisku očakáva, že ešte pred koncom svojho mandátu vymenuje nových ústavných sudcov. V materiáloch pre vládu sú aj návrhy na vymenovanie nových veľvyslancov, ktoré tiež ešte pravdepodobne bude posudzovať u Andreja Kisku.

Od víťazstva po nástup to trvá 76 dní

Končiaci prezident a jeho nástupkyňa sú stále len na začiatku dlhého, až 76-dňového obdobia medzi voľbami a inauguráciou novej hlavy štátu, takže môžu nasledovať ďalšie nezhody. Inaugurácia je naplánovaná na 15. jún.

Na porovnanie, ako prebieha odovzdávanie úradu po voľbách inde vo svete, si pomôžme Francúzskom a ich prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý už Čaputovú pozval na návštevu do Paríža. Macron preberal moc v roku 2017 už sedem dní po víťazstve vo voľbách. Francúzsky úrad prezidenta je pritom vybavený exekutívnymi právomocami a na rozdiel od Slovenska je centrom moci v celej krajine. Napriek tomu Macronovi musel stačiť na prípravu len jeden týždeň.

Na Slovensku sa víťaz prezidentských volieb

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie