Denník N

Kiska zvažuje, čo s menším počtom kandidátov na ústavných sudcov

Prezident a predsedovia koaličných strán v júni 2017. Foto – TASR
Prezident a predsedovia koaličných strán v júni 2017. Foto – TASR

Parlament zvolil namiesto osemnástich len osem kandidátov na ústavných sudcov. Pôvodne sa hovorilo, že z nich prezident vyberie štyri mená. Andrej Kiska sa zatiaľ nerozhodol.

Mená nových sudcov Ústavného súdu nebudú známe tak skoro. Prezident Andrej Kiska zvažuje, čo urobí. „Národná rada nekoná tak, ako to vyžaduje ústava a nepredložila prezidentovi osemnásť kandidátov na sudcov Ústavného súdu na deväť voľných miest. Prezident dostal len osem mien,“ pripomína jeho hovorca Roman Krpelan.

Prezident podľa neho s expertmi na ústavného právo konzultuje, či môže ísť na hranu ústavy. „A vybrať sudcov Ústavného súdu aj z menšieho počtu kandidátov.“

Ústava síce hovorí o tom, že parlament navrhuje prezidentovi dvojnásobný počet kandidátov na sudcov, ktorých má vymenovať, no tiež spomína aj to, že má zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov.

Ústavný súd je od polovice februára bez deviatich sudcov. Ostali mu štyria, čo znamená, že je paralyzovaný. Nemôže sa uznášať na dôležitých rozhodnutiach, ako sú napríklad aj podania k prezidentským voľbám.

Krpelan hovorí, že prezident svoje rozhodnutie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie