Denník N

Assangea by nemali vydať do USA

Julian Assange počas príchodu na súd 11. apríla 2019 v Londýne. Foto – TASR/AP
Julian Assange počas príchodu na súd 11. apríla 2019 v Londýne. Foto – TASR/AP

Nechajme na európske súdy, aby rozhodli, či ho považujú za špióna alebo za investigatívneho novinára.

Julianovi Assangeovi sa skončil jeho nepohodlný šesť rokov trvajúci pobyt na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Toto nedorozumenie trvalo dosť dlho. Zakladateľ WikiLeaks by mal predstúpiť pred súd, ktorý ho buď oslobodí, alebo odsúdi – lenže nie v Spojených štátoch.

Akútna hrozba vydania

Krátko po tom, ako juhoamerický Ekvádor vo štvrtok zrušil Assangeovi azyl, ho zatkla britská polícia. V roku 2010 súd rozhodol, že by mal byť vydaný do Švédska, kde mal čeliť obvineniam zo znásilnenia a sexuálneho útoku. Assange sa však podľa vlastných slov obával, že tieto obvinenia sú len zámienkou na jeho vydanie do USA, kde by ho mohli stíhať za publikovanie štátnych tajomstiev. Obava, že by ho previezli za oceán, ho prinútila požiadať o azyl na ekvádorskej ambasáde. Švédsko nakoniec zakladateľa WikiLeaks zbavilo obvinení, ale jeho strach pretrval: preto zostával na ambasáde aj napriek tomu, že ho tam Ekvádorčania chceli čoraz menej a že mu nakoniec aj obmedzili možnosti komunikácie s vonkajším svetom.

Po zatknutí mu teda akútne hrozí vydanie do USA. Minulý rok americkí žalobcovia omylom prezradili, že už majú pripravenú utajovanú obžalobu. To je štandardný postup v prípadoch, keď obvineného ešte nezatkli a americké úrady nechcú, aby o tom daná osoba vedela. Ale v Assangeovom prípade je utajovanie obžaloby zbytočné. Určite vedel, že sa okolo neho niečo deje, minimálne preto, že Chelsea Mannigová, ktorá bola jednou z hlavných whistleblowerov spolupracujúcich s WikiLeaks, je od minulého mesiaca vo väzbe za to, že v Assangeovom prípade odmieta svedčiť.

Mohlo by ísť o precedens

Nech už sú dôvody, prečo americké úrady obžalobu utajujú, akékoľvek, v prípade, keď požiadajú Spojené kráľovstvo o jeho vydanie, budú nútené svoje dôvody uviesť minimálne pred sudcom, ktorý bude o vydaní rozhodovať. V súlade so zmluvou o vydávaní, ktorú tieto dve krajiny uzavreli, musia Američania preukázať, že podozrenia voči Assangeovi majú dostatočne podložené.

Britský sudca má však viacero možností, ako sa k žiadosti postaviť. Assangea môže napríklad aj prepustiť, a to v prípade, keď príde k záveru, že americké obvinenie je motivované politicky.

To môže byť validný argument. Na jednej strane má Demokratická strana dosť dôvodov byť nahnevaná, pretože stránka WikiLeaks pred prezidentskými voľbami v roku 2016 publikovala jej dokumenty, za ktorých krádežou zjavne stálo ruské vojenské spravodajstvo. Ale záujem na Assangeovom vydaní za oceán môže mať aj súčasná americká administratíva, ktorá by tak mohla ukázať, že za únik nemôže Donald Trump a že prezident za to ani nie je vďačný. Súdny proces v USA by mal určite veľký politický presah. Ale ak by britský sudca Assangea odmietol vydať práve na základe názoru, že ide o politicky motivovanú vec, bolo by to vôbec prvýkrát v histórii americko-britských vzťahov.

Briti občas vydanie odmietnu

Britsko-americká zmluva o vydávaní podpísaná v roku 2003 má v Británii množstvo kritikov, pretože, ako to v roku 2012 na parlamentnom vypočutí povedal vtedajší najvyšší štátny žalobca Dominic Grieve, „verejnosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Julian Assange

Komentáre

Teraz najčítanejšie