Denník N

Kollár sa pridal k európskemu extrému, jeho noví spojenci sú rasisti a majú väzby aj na mafiu

Salvini, Le Penová, Kollár, Strache a Okamura. Foto – N/Tomáš Benedikovič a TASR
Salvini, Le Penová, Kollár, Strache a Okamura. Foto – N/Tomáš Benedikovič a TASR

Vstup do frakcie s krajnou pravicou z Talianska, Rakúska či Francúzska môže kollárovcom skomplikovať účasť v budúcej vláde, politici slovenskej opozície s tým majú problém.

Opozičné hnutie Sme rodina má nového partnera. Zahraničného. Vstúpilo do hnutia Európa národov a slobody (ENF), ktorú zakladá taliansky minister vnútra a predseda populistickej strany Liga severu Matteo Salvini. Pridali sa tak k protiimigračným stranám. Niektoré majú blízko aj k extrémizmu a medzi ich predstaviteľmi je aj taký, čo sa v minulosti hlásil aj k neonacizmu.

Boris Kollár ako líder Sme rodina hovorí, že v máji sa práve v Bratislave stretnú zástupcovia jednotlivých strán v ENF.

Ak sa hnutie Borisa Kollára dostane do Európskeho parlamentu, s ENF by sa snažila vytvoriť novú frakciu Európska aliancia ľudí a národov (EAPN). „Naším heslom v týchto eurovoľbách je slogan ‚Menej Bruselu, viac zdravého rozumu‘, čo je v súlade so smerovaním tejto iniciatívy, ktorá vychádza z hesla ‚V ústrety zdravému rozumu, Európa, ľudia sa prebúdzajú‘,“ pochvaľovali si kollárovci nové spojenectvo.

Sme rodina pritom hovorí, že chce byť v budúcej vláde s nefašistickou opozíciou a nahradí tak koalíciu Roberta Fica.

Pozreli sme sa na to, s kým sa hnutie Borisa Kollára spojilo.

Salvini: Extrémisti a spojenie s mafiou

V prvom rade s Matteom Salvinim a Ligou severu, ktorých hlavnou agendou sú utečenci.

Salvini nemá problém spájať sa s kýmkoľvek. „Chcem vytvoriť spojenectvá, kde ide o skutočné témy ako imigrácia a zamestnanosť a kvôli tomu som pripravený rokovať so všetkými, aj s Casa Pound.“ Casa Pound je talianska mimoparlamentná fašistická strana, v ktorej sa angažoval aj vnuk Benita Mussoliniho. Salvini chcel ísť aj na snem týchto extrémistov.

Ako minister vnútra sa odfotografoval v tričku značky, ktorú v Taliansku nosia extrémisti. Na Twitteri v deň, keď sa narodil Mussolini, napísal jeden z jeho výrokov: „Toľko nepriateľov, toľko pocty.“

Kontroverzné sú aj ďalšie výroky, spomeňme napríklad tento: „Ak sa ten, kto dáva iným prácu, vyhne plateniu daní, aby prežil, nie je neplatič, ale hrdina.“

Objavuje sa tiež možné prepojenie na mafiu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie