Denník N

Psychiater Patarák: Lexaurin nepredpisujem, bojím sa ho

Psychiater Michal Patarák. Foto – archív M. P.
Psychiater Michal Patarák. Foto – archív M. P.

Výpadok lieku Lexaurin v lekárňach vyvolal medzi pacientmi paniku. Psychiater Michal Patarák varuje, že jeho náhle vysadenie môže mať u ľudí, ktorí sú od neho závislí, nebezpečné dôsledky. Problém vidí aj v tom, že sa u nás tento liek nadužíva.

Cítite aj vy medzi svojimi pacientmi paniku po výpadku Lexaurinu?

Medzi svojimi pacientmi nie, lebo ja tento liek nepredpisujem. No, samozrejme, viem, že veľa pacientov je na tento liek nastavených, najmä inými lekármi než psychiatrami. Opakovane sa mi stáva, že keď ku mne príde pacient, ktorý pravidelne užíva Lexaurin, tak neprichádza od psychiatra, ale od gastroenterológa alebo od obvodného lekára, ktorí týmto liekom riešia funkčné poruchy trávenia alebo pseudokardiologické ťažkosti, napríklad psychogénne podmienené búšenie srdca. Keď si pacient dá Lexaurin, upokojí sa a môžu sa mu zmierniť ťažkosti, ktoré vznikajú na psychogénnom základe.

Prečo ho vy nepredpisujete?

Veľmi sa ho bojím. Ako psychiater by som asi mal mať ku každému lieku neutrálny postoj. Každý liek môže pacientovi pomôcť, záleží od dávky, od charakteru liečiva a od pacientových problémov. A to platí aj o bromazepame, ktorý je obsiahnutý v Lexaurine. Lenže pri tomto lieku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie