Denník N

7 dobrých správ: Taliansky futbalista Candreva zaplatí školské obedy dievčaťu z chudobnej rodiny

Taliansky stredopoliar Antonio Candreva. Foto - TASR/AP
Taliansky stredopoliar Antonio Candreva. Foto – TASR/AP

Nórsko sa dobrovoľne vzdá ložiska ropy, do Holandska sa vrátili vlci a do popradského kostola obraz madony s anjelmi. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Francúzi testujú raňajky zadarmo

Vo Francúzsku spúšťajú projekt, v rámci ktorého dostanú deti zo sociálne slabších rodín v škole raňajky zadarmo. Najskôr ho otestujú v ôsmich školách, od septembra by sa mal uplatňovať v celej krajine.

Takéto opatrenie sľúbil ešte vlani v septembri francúzsky prezident Emmanuel Macron a nazval ho národnou stratégiou boja proti chudobe. Pri jeho tvorbe sa vychádzalo z faktu, že jedno z desiatich detí zo sociálne slabých alebo vyčlenených rodín prichádza do školy hladné.

Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Christelle Dubosová pre Journal du Dimanche vysvetlila, že takéto dieťa nemá rovnaké podmienky na učenie ako jeho naraňajkovaný spolužiak. Dubosová zdôraznila, že zavedenie bezplatných raňajok v škole „je rozumným opatrením, ktoré útočí na korene nerovnosti“.

Niektoré školy vo Francúzsku zaviedli takýto systém raňajok pre žiakov už vlani v decembri. Podľa učiteľov sa študijné výsledky týchto detí aj ich pozornosť na vyučovaní odvtedy zlepšili.

2. Futbalista zaplatil obedy chudobnému dievčaťu

Školskej stravy pre znevýhodnené deti sa týka aj ďalšia dobrá správa. Taliansky futbalista Antonio Candreva zaplatil školské obedy dievčaťu z chudobnej rodiny prisťahovalcov, ktorá v jedálni dostala tuniaka z konzervy a sušienky. Jej príbeh priniesli talianske médiá s tým, že dievča sa pri obede rozplakalo, pretože všetky ostatné deti dostali cestoviny.

„Som pripravený

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie