Denník N

Česi našli dôkaz, že Gabčíkovi pri atentáte na Heydricha zlyhal samopal

Nález českého archivára pomohol pred dvoma rokmi objasniť jednu z hádaniek najznámejšieho dokonaného atentátu druhej svetovej vojny. Dnes je 75. výročie operácie Anthropoid. (archívny článok)

Jozef Gabčík, rodák z dnešných Rajeckých Teplíc, sa mal stať v roku 1942 vojakom, ktorý zastrelí najmocnejšieho muža Protektorátu Čechy a Morava, obergruppenführera Reinharda Heydricha.

Nestalo sa tak. Gabčík sa postavil so samopalom pred Heydrichov mercedes, nakoniec však nevystrelil. Atentát musel dokončiť Gabčíkov kolega Jan Kubiš, ktorý na zastupujúceho ríšskeho protektora hodil granát.

Český bádateľ Vojtěch Šustek teraz našiel písomný dôkaz, prečo sa tak stalo. Vo vyšetrovacej správe pre nemecké gestapo sa píše, že Gabčíkovi sa zasekol samopal.

„Páchateľ sa pokúšal vystreliť z automatickej pištole na osoby sediace vo vozidle. Náboj sa však vzpriečil v hlavni,“ uvádza protokol, ktorý vypracovala vtedajšia protektorátna polícia.

Na nález upozornil server Aktuálně.cz.

Gabčík pod tlakom

Zlyhanie britského samopalu Sten Gun sa aj doteraz považovalo za najpravdepodobnejšie vysvetlenie, dôkaz však chýbal. Miesto toho sa objavovali úvahy, že tridsaťročný rotmajster nezvládol vypätú situáciu psychicky a zoči-voči Heydrichovi nedokázal stlačiť spúšť.

„Kde chýbajú jasné fakty, tam nastupujú najrôznejšie – a často až fantazmagorické – hypotézy,“ poznamenal archivár Šustek pre Aktuálně.cz.

Vyšetrovaciu správu našiel v štátnom Archíve bezpečnostných zložiek, kde sú zhromaždené materiály z obdobia protektorátu i komunizmu.

Jeho objav pomáha objasniť dosiaľ nevysvetlenú hádanku operácie Anthropoid, najznámejšieho dokonaného atentátu druhej svetovej vojny. „Ide o nesmierne dôležitý kamienok v pátraní po faktoch, ktoré súvisia s atentátom,“ poznamenal vojenský historik Eduard Stehlík.

Spoľahlivá zbraň, ale…

Samopal Sten bol vo všeobecnosti považovaný za spoľahlivú zbraň, zasekávanie však bolo jednou z jeho „detských chorôb“. Dochádzalo k nemu v momente, keď sa naplnil zásobník plným počtom nábojov. Mohlo sa tak stať, že prvý náboj sa v komore zasekne.

1280px-Pistolet_maszynowy_STEN,_Muzeum_Orła_Białego

Vojaci sa preto naučili dávať do zásobníka len 25 či 27 nábojov miesto 32, na ktoré mal kapacitu.

Na tieto „grify“ sa prišlo až postupom času. Gabčík s Kubišom však do protektorátu odlietali už koncom roka 1941, keď bol Sten ešte relatívne novou zbraňou.

„V tej dobe išlo prakticky o novo zavedený prototyp. Nikto nevedel, že sa tento problém môže objaviť. Gabčík sa pritom ocitol v situácii, keď sa mu mohla hodiť každá rana, preto z logiky veci mal naplnený zásobník,“ vysvetlil nedávno Stehlík.

Fakt, že na zlyhanie samopalu okamžite zareagoval Kubiš, podľa historikov svedčí o výborne naplánovanej akcii.

Video: Zabitie Heydricha podľa českého filmu Atentát (1964)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie