Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Smer a SNS trollujú, no modernú reformu tlačového zákona nevedia urobiť

Miroslav Číž (Smer) a Karol Farkašovský (SNS). Foto – TASR
Miroslav Číž (Smer) a Karol Farkašovský (SNS). Foto – TASR

MediaBrífing je piatkový newsletter o všetkom dôležitom v médiách a žurnalistike. Tento týždeň sa okrem iného dozviete:

  • Smer a SNS nevedia urobiť modernú reformu tlačového zákona.
  • Facebook opäť sprísňuje pravidlá pre konšpirátorov.
  • Andrej Danko si robil kampaň v RTVS.
  • Adela Banášová sa dištancuje od časopisu Zem a vek.

Prihláste sa na odber newslettra a dostanete ho každý týždeň e-mailom.


Keby niekto hľadal ďalší symbol toho, ako mrháme časom nad nezmyselnými nápadmi, úprava tlačového zákona by mohla byť ideálnym príkladom. Veď posúďte sami.

Na ministerstve kultúry prebieha mesiace odborná diskusia o tom, ako zmeniť mediálnu legislatívu. Do debaty sú zapojené novinárske organizácie, vydavatelia, vysielatelia, generálna prokuratúra, viaceré ministerstvá a ďalší odborníci. Stojí pred nimi neľahká a dôležitá úloha. Naše zákony totiž upravujú len fungovanie tlače, rádií a televízie, no zatiaľ neurčujú pravidlá pre fungovanie online médií. Tie sa pritom stávajú stále dôležitejším zdrojom informácií pre verejnosť.

Regulovanie online médií neznamená cenzúru či zavádzanie pokút a obmedzení. Na tieto médiá sa totiž dnes nevzťahujú mnohé iné dôležité prvky mediálneho práva – napríklad právo na informácie či právo na ochranu zdroja. Tie sú síce definované v tlačovom zákone a v zákone o vysielaní a retransmisii, no na internet sa nevzťahujú. To môže predstavovať problém napríklad pre redakciu webu Aktuality.sk.

Slovensko potrebuje modernú mediálnu reguláciu pre digitálnu dobu. Odborná diskusia na ministerstve kultúry k nej síce pomaly, ale isto smerovala. Proces sa však nateraz zastavil.

Prerušené rokovania expertov

Poslanci Smeru Dušan Jarjabek a Miroslav Číž totiž nepočkali na nový zákon od odborníkov a prišli s vlastnou novelou, ktorou chcú politikom vrátiť právo na odpoveď. Chcú im teda dať možnosť zverejňovať v médiách svoje reakcie, a to dokonca aj na pravdivé reportáže.

Inak povedané, niektorí politici nechcú odpovedať na otázky novinárov, no chceli by mať právo odpovedať na ich hotové články.

Prečo je táto zmena potrebná? Majú poslanci nejaké dáta alebo štúdie, ktoré by potvrdzovali, že ju musíme zaviesť? Nie. „Je úplne jedno, ako sa to bude využívať, ale musí byť možnosť, aby ste to mohli využiť pre prípad, že sú vaše práva porušené. To je celé. Načo tam aké štúdie,“ reagoval poslanec Číž

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie