Denník N

Hillsborough, 96 mŕtvych. Šliapali si po hlavách, dusili sa v stoji. Od tragédie uplynulo 30 rokov

Tragédia na Hillsborough v roku 1989. Foto – AP
Tragédia na Hillsborough v roku 1989. Foto – AP

Polícia vytvárala obraz nespratných opilcov, aby prekryla vlastné zlyhania.

Tie zábery budú naháňať hrôzu vždy. Nehybná masa tiel uväznených v klietke a zúfalý krik. Cesta von neexistuje – tých, ktorí sa snažili klietku preliezť, polícia zatláča nazad v mylnej domnienke, že ide o chuligánov. Šťastnejších vytiahnu ľudia nahor do bezpečnejších miest, ostatní zostávajú uväznení.

Ľudia si v panike šliapu po hlavách, každý sa snaží utiecť, ale v skutočnosti sa nikto nehýbe. Spočiatku si nikto neuvedomuje, čo sa deje. Až keď je futbalový zápas medzi Liverpoolom a Nottinghamom po šiestich minútach prerušený a na ihrisku sa objavujú prví ranení, začne polícii a zdravotníkom dochádzať, že v sektore fanúšikov Liverpoolu sa deje niečo zlé.

Už je však neskoro. Skutočný rozmer udalostí si v tej chvíli ešte vedel predstaviť málokto. Na tribúne futbalového štadióna v Sheffielde zahynulo pred tridsiatimi rokmi 94 ľudí. Niektorých ušliapali, väčšina sa v nehybnej mase postojačky udusila.

O štyri dni zomrel v nemocnici na následky zranení len 14-ročný Lee Nicol; 3. marca 1993 po takmer štyroch rokoch v kóme aj Tony Bland. Počet obetí tragédie na štadióne Hillsborough vystúpil na číslo 96, ďalších 766 ľudí utrpelo zranenia.

Príbuzní obetí zvádzali roky boja proti lžiam, mareniu dôkazov a nevyvodzovaniu zodpovednosti. Úplnej spravodlivosti sa nedočkali dodnes.

Tragédia na Hillsborough. Foto – AP

Prišlo 44 sanitiek, dnu pustili jednu

Tragédii predchádzalo viacero nešťastných a nesprávnych rozhodnutí. Prvým bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie