Denník N

Kto rozumie tejto dobe lepšie: Bernie alebo Donald?

Donalda Trumpa víta izraelský premiér Benjamin Netanjahu, za nimi prezident Rueven Rivlin. Foto – TASR/AP
Donalda Trumpa víta izraelský premiér Benjamin Netanjahu, za nimi prezident Rueven Rivlin. Foto – TASR/AP

Napriek tomu, že sa nacionalistickí vodcovia často stavajú do pozície obete, nacionalizmus je dnes najrozšírenejšou ideológiou na svete.

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Existuje množstvo vysvetlení, prečo tohtotýždňové izraelské parlamentné voľby vyhrala strana Benjamina Netanjahua: niektoré z nich sa týkajú priamo Izraela, ktorý zažíva ekonomický boom, je na svoje pomery bezpečný a vedie ho premiér s obrovským politickým talentom. Ale tieto voľby ukazujú, že ide aj o súčasť omnoho širšieho fenoménu, ktorým je pokračujúce posilňovanie populistického nacionalizmu po celom svete a pokračujúca neschopnosť ľavicových či stredových strán na tento tlak odpovedať.

Kde sa berie nacionalizmus?

Otázka, prečo sa populistickému nacionalizmu tak darí, má približne nasledujúce vysvetlenie: Svet tam vonku je hnusný. Nejakí ľudia sa snažia zobrať nám prácu, ohroziť našu bezpečnosť, presťahovať sa do našej krajiny. Kozmopolitným mestským elitám na tom nezáleží, pretože z týchto pohybov ťažia. Preto potrebujeme tvrdého chlapíka, ktorý sa postaví za národ a proti liberálom v našom strede.

Nech už ide o akúkoľvek variáciu, takéto a podobné vety sa týkajú Netanjahua, Vladimira Putina, Recepa Tayyipa Erdogana, Narendru Modiho, Viktora Orbána, Jaroslawa Kaczynského, Jaira Bolsonara, podporovateľov brexitu a, samozrejme, aj Donalda Trumpa.

V roku 1972 napísal filozof Isaiah Berlin, že nacionalizmus vyjadruje zanietenú túžbu nedostatočne oceňovaných ľudí, aby medzi kultúrami sveta niečo znamenali. Korene moderného nacionalizmu našiel v Nemecku, v krajine posadnutej hľadaním svojho miesta pod slnkom. Lenže tento pocit, túto mentalitu obete možno nájsť aj v takmer všetkých jeho moderných variáciách, dokonca aj u bohatých a mocných národov.

Trumpove druhé husle

Pozrite sa napríklad na Putinovo tvrdenie, že od konca studenej vojny Západ Rusko stále niekam tlačí. Alebo na čínsku posadnutosť ponižovaním, ktorého sa krajine dostávalo od ópiových vojen. Pozrite sa na spravodlivé izraelské sťažnosti, že svet je vo vzťahu k nemu plný predsudkov, či na Trumpovo neustále opakovanie, že všetci cudzinci – od Mexičanov cez Európanov po Číňanov – majú väčšie výhody ako Amerika. Všetci títo lídri sľubujú, že situáciu napravia a ich krajiny opäť získajú to správne miesto na svetovom javisku.

Trumpovo chápanie slova nacionalizmus zahŕňa tak útoky na domáce elity a ich politicky korektný jazyk, ako aj na perfídnych cudzincov. „Že vraj toto slovo nemáme používať,“ povedal prezident v októbri. „Viete, čo som? Som nacionalista, dobre? Som nacionalista. Nacionalista. Na tom nie je nič zlé. Používajte to slovo. Používajte toto slovo.“

Keď sa ho na druhý deň spýtali, čo myslí pod týmto pojmom,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie