Denník N

Draxler sľubuje, že developer z Penty budovu Iuventy nedostane

Historická budova Ekoiuventy na Búdkovej ceste pri Slavíne. Foto N - Tomáš Benedikovič
Historická budova Ekoiuventy na Búdkovej ceste pri Slavíne. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister školstva hovorí, že z budovy len vysťahujú úradníkov a sprístupnia ju verejnosti. Mohli by sa tam konať výstavy alebo vrátiť krúžky, navrhuje.

Varovné protesty občianskych aktivistov a bratislavských mestských poslancov priviedli ministra školstva Juraja Draxlera (nominant Smeru) k tomu, aby si v stredu ráno urobil vychádzku na Slavín. Pred historickou budovou Ekoiuventy vysvetľoval, čo chce jeho rezort s areálom z 50. rokov urobiť.

Bratislavčania sa obávali, že budovu na bratislavskom Slavíne, ktorú roky využívali mládežnícke organizácie, získajú developeri. Ministerstvo totiž oznámilo zámer vysťahovať odtiaľ svojich úradníkov, a to práve v čase, keď sa k okolitým pozemkom dostal podnikateľ Juraj Šaštinský, ktorý v minulosti pôsobil v Pente.

Draxler potvrdil, že úradníkov z budovy vysťahujú. Ministerstvo podľa neho v Bratislave spravuje viac ako tridsať budov a pre budúcnosť bude účelnejšie, ak budú jeho zamestnanci sedieť pokope.

Ekoiuventu však predávať nechcú. „Táto budova ani tento areál sa predávať nebude,“ povedal. „Nikdy sme to neplánovali, hľadali sme len účelné využitie.“

Ministerstvo školstva pritom ešte začiatkom mája hovorilo, že po presunutí pracovníkov Iuventy sa budova stane prebytočnou a budú ju musieť ponúknuť iným štátnym úradom. Tvrdilo vtedy, že ak by o budovu štát nemal záujem, posunú ju do verejnej dražby.

Výstavy či krúžky?

O tom, čo bude v budove ďalej, na ministerstve rokujú. „Vynárali sa rôzne návrhy, napríklad, aby sa konali výstavy. Padali návrhy aj na to, či vieme nejakým spôsobom obnoviť krúžkovú činnosť, a ja si viem predstaviť takúto možnosť. Chceme ten areál sprístupniť verejnosti.“

V historickej mládežníckej budove sa konali krúžky pre deti najmä pred rokom 1989, neskôr ich postupne vytláčali úradníci. Dnes sú v budove hlavne kancelárie.

Na ministrovu tlačovku sa prišli pozrieť aj aktivisti z občianskych združení. Sľubom ministerstva veľmi neveria. Upozorňujú napríklad na to, že pozemky pod príjazdovou cestou k Ekoiuvente a novšou budovou v areáli už vlastní Šaštinský, developeri navyše stavajú aj v okolí. Firma Cresco Group tam buduje apartmánový dom.

Sabina Barboriak zo združenia Hrad – Slavín hovorí, že ministerstvo už tri roky nedokáže na súde vymôcť, aby sa na pozemky uvalilo vecné bremeno, ktoré by umožnilo po ceste k Ekoiuvente voľne prechádzať.

Medzitým poslanci bratislavského Starého mesta preventívne prijali uznesenie, v ktorom o areál Iuventy na Slavíne prejavili záujem. Ak by totiž ministerstvo chcelo budovu predávať, musí ju najprv ponúknuť samospráve.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Otvorenie kúpaliska ešte neisté

Pri budove Ekoiuventy sa nachádza aj bazén, ktorý je jediným na území bratislavskej mestskej časti Staré mesto. Dnes je zarastený trávou, no minister tvrdí, že by ho mohli od polovice júna otvoriť.

„Riešime tam len, aby sme našli prevádzkovateľa transparentným výberom,“ povedal. „Na deväťdesiat percent verím, že sa nám to podarí.“

Museli by to však stihnúť v priebehu dvoch týždňov. Marcel Šimončič, ktorý malé kúpalisko na Slavíne prevádzkoval uplynulé roky, to považuje za obštrukcie. Mestskí poslanci preto do uznesenia, ktoré včera prijali, zapracovali aj výzvu, aby bazén ďalej spravovalo Šimončičovo občianske združenie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie