Denník N

Chcete z dieťaťa všestranného športovca? Najprv džudo či hokej, radí vrcholový triatlonista

Pavel Šimko. Foto – TASR
Pavel Šimko. Foto – TASR

Pavel Šimko je bývalý vrcholový triatlonista. V roku 2008 sa ako prvý Slovák kvalifikoval na olympiádu, preteky v Pekingu však nedokončil pre kolíziu pri plávaní. Dnes sa špecializuje na najdlhšie triatlony – Ironman (3,8 km plávanie + 180 km bicykel + maratónsky beh), ktoré zvládol už šesťkrát. Pracuje ako kondičný tréner, rozbieha vlastnú firmu v oblasti športovej regenerácie. V rozhovore hovorí:

  • o veľkom náraste záujmu detí aj dospelých o triatlon;
  • ako sa naučiť plávať po tridsiatke;
  • ako vychovať z dieťaťa všestranného športovca;
  • ako bez zdravotných komplikácií zvládnuť prípravu na triatlon;
  • ako prežíva deväťhodinové preteky, ako dopĺňa energiu a ako regeneruje;
  • či sa dá zvládnuť prípravu na Ironmana aj popri práci.

S triatlonom ste začínali pred 22 rokmi, v čom sa odvtedy tento šport zmenil?

Na Slovensku hlavne záujmom verejnosti, ten je neporovnateľný. Keď som začínal, o triatlone nevedel takmer nikto. Teraz sa stane, že sú cez víkend v jeden deň aj tri kvalitné preteky, na ktoré je problém dostať sa, keďže sa rýchlo naplní ich kapacita. Vznikajú nové kluby a na triatlonových tréningoch je stále viac detí.

Čím to je?

Hlavne novým životným štýlom, ľudia chcú posúvať svoje limity stále ďalej a ďalej a triatlon sa stal najväčšou výzvou.

Keď k vám príde úplný amatér s tým, že by chcel zvládnuť triatlon, ako postupujete?

Začnem základnou športovou anamnézou a podľa toho začnem aplikovať tréningy. Dôležité je začať sa hýbať. Na začiatok tri či štyrikrát do týždňa a postupne môžeme pridávať ďalšie tréningy, prípadne ich predlžovať. Behať a bicyklovať nie je problém a kto chce, nájde si chuť aj čas. Problémom však môže byť plávanie, a preto by ho malo byť v tréningu začiatočníkov najviac.

Dá sa aj po tridsiatke naučiť dobre plávať?

Samozrejme, plávanie je síce pre úplného začiatočníka najťažšia triatlonová disciplína, ale z vlastnej skúsenosti viem, že aj 40- či 50-roční ľudia sa môžu naučiť dobre plávať. V takomto prípade to majú úplní začiatočníci dokonca lepšie ako tí, ktorí už plávajú zle, keďže nemajú žiadne zlé návyky. Plávanie a jeho učenie sa nie je limitované vekom, skôr zodpovedným prístupom. Pre začiatočníka len jedno plávanie za týždeň nestačí. Minimum by mali byť tri tréningy za týždeň.

Na druhej strane štyridsiatnik sa pravdepodobne nikdy nedostane ani na úroveň plavca z kategórie mladších žiakov. Ale necelé štyri kilometre, ktoré sa plávajú v Ironmanovi, určite zvládne.

Pavel Šimko skáče do vody na štarte olympijského triatlonu v Pekingu 2008. Foto – TASR

Ako má rodič postupovať, ak chce mať z dieťaťa triatlonistu?

Výborným predpokladom je to, keď majú deti v rodičoch športový vzor. Ak odmalička vidia, že rodičia žijú aktívne, je to dobrý základ. Každopádne, pri deťoch to netreba preháňať. So systematickou športovou prípravou stačí začať v piatej či šiestej triede. Ani tu by som to ešte nenazýval tréningom, ale všeobecnou športovou prípravou. Napríklad ísť ráno na plavecký krúžok, poobede sa prebehnúť či zahrať si futbal.

V tomto veku už dieťa, a takisto rodičia, aspoň tuší, aký šport ho baví, a môže sa podľa toho profilovať a pripravovať sa na ozajstné tréningy. Rozhodujúce potom je, ako jeho športové smerovanie a zanietenie ovplyvní puberta.

A čo šport u detí na prvom stupni?

Určite je veľmi užitočné absolvovať plavecký kurz a zdokonaľovať sa v plávaní, aby sedemročné dieťa dokázalo odplávať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie