Denník N

Dôchodkyňa s brokovnicou ide robiť poriadok. Je český film Teroristka neškodná komédia?

Komédia s Ivou Janžurovou nerieši, že stiera rozdiel medzi fašistami a „slušnými ľuďmi“.

Veď je to len fikcia. Film. Čierny humor, nad ktorým sa pohorší len suchár. Nič morálne pochybné.

Aj takto sa dá pozerať na nový film Teroristka, v ktorom Iva Janžurová hrá srdnatú dôchodkyňu s brokovnicou v ruke. Česko-slovenská komédia, ktorú práve máme v kinách, je príbehom o tom, ako pohár pretečie a násilie sa stane prijateľným kanálom pre spravodlivý hnev.

Marie je zakríknutá učiteľka na dôchodku. Má depresie, zvýšený cukor a starecký tras v rukách. Celý život verila, že konflikty sa dajú riešiť pokojne a po dobrom. Jedného dňa však seniorku zahnali okolnosti do kúta, v ktorom prišlo poznanie, že slušnosť zlo neporazí.

Rozhodla sa pre radikálne riešenie problémov pri spolužití v chatovej osade. Obstará si brokovnicu a vydá sa vlastnoručne zastreliť mafiána, ktorý miestnych terorizuje. Nie je to skrat, ale úplne racionálne konanie. Chladnokrvný, starostlivo plánovaný čin.

Na papieri to vyzerá ako vtipná zápletka s nádychom westernu. Domyslená do dôsledkov však krížová výprava ozbrojenej dôchodkyne vzbudzuje skôr nepríjemné mrazenie. Najmä dnes a najmä u nás, keď je známe, aké rôzne prejavy môže mať frustrácia a temný hnev „na systém“.

Na každú sviňu sa varí voda – dá sa na tom odkaze bezstarostne zabávať?

Divoký západ pri Prahe

Na obranu povedzme, že Teroristka nie je hlúpa ani povrchná komédia. Okrem Ivy Janžurovej v nej hrajú aj ďalší skvelí herci: Eva Holubová, Pavel Liška, Martin Hofman slávny ako Luďan zo seriálu Most!. Ani motív seniora, ktorý vezme spravodlivosť do vlastných rúk, nie je úplná novinka. Prečo by nám odrazu mal prekážať?

V britskej snímke Harry Brown

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie