Denník N

Čaputová pre Washington Post: Slováci si spájajú Rusko s konzervatívnymi hodnotami

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ľudia volia extrémistické strany z frustrácie. Viem sa vcítiť do ich kože, dokonca sa dokážeme zhodnúť na diagnóze situácie. Moje riešenia sú však konštruktívne, vraví Zuzana Čaputová v rozhovore s legendárnou americkou novinárkou Lally Weymouthovou.

Píše Lally Weymouthová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

V strednej Európe vládnu populistické autoritárske vlády. Avšak víťazstvo Zuzany Čaputovej, prvej ženy, ktorá sa stane slovenskou prezidentkou, dáva proeurópskym liberálom z regiónu nádej. 45-ročná právnička, ktorá roky bojovala s korupciou, sa rozhodla kandidovať iba minulý rok – po vražde mladého novinára Jána Kuciaka, ktorý písal o korupcii na najvyšších miestach.

V televíznych debatách a na sociálnych sieťach jej kampaň chytila za srdce väčšinu slovenských voličov. Minulú stredu vo svojej preplnenej kancelárii privítala reportérku Lally Weymouthovú z denníka Washington Post.

Ľudia vravia, že vaše zvolenie je víťazstvom liberalizmu v tej časti sveta – mám na mysli najmä Poľsko a Maďarsko –, kde je na vzostupe populizmus a nacionalizmus. Vidíte to podobne?

V kampani som sa presvedčila, že netreba používať jazyk populistov alebo pracovať s emóciou strachu, či využívať hrozbu ako manipulačný nástroj, ak chcete vyhrať voľby.

Vaši oponenti naznačovali, že ste bábkou židovských finančníkov a Georgea Sorosa alebo že vy sama ste Židovka. Ako ste reagovali?

Jedným zo spôsobov, ako sa s týmto a ďalšími útokmi vyrovnať, bolo ignorovať všetky lži. No my sme ich všetky zverejnili na našej facebookovej stránke, kde ich môj tím jednoducho okomentoval, a tým sme veci uviedli na pravú mieru.

Urýchlila vlaňajšia vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice vašu kandidatúru za prezidentku?

Áno, vražda Jána Kuciaka, reakcia verejnosti na ňu a obrovské občianske protesty, ktoré nasledovali, utvrdili moje rozhodnutie. V minulosti sme s Kuciakom spolupracovali na viacerých kauzách – on ako investigatívny novinár, ja ako právnička –, kde bolo podozrenie zo zneužitia moci. Vôbec nepochybujem o tom, že bol zabitý pre svoju prácu. Vyšetrovanie jeho vraždy navyše prináša ďalšie a ďalšie informácie o prepojeniach medzi zločinom a predstaviteľmi nášho súdnictva.

Koho zo súdnictva máte na mysli?

Prokurátorov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Zuzana Čaputová

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie