Denník N

Prezident republiky nie je údržbár ústavného systému

Andrej Kiska. Foto - Vladimír Šimíček
Andrej Kiska. Foto – Vladimír Šimíček

Autor je bývalý predseda Ústavného súdu, poradca prezidenta republiky

V tomto príspevku by som rád rozmenil na drobné stručné názory významných znalcov ústavného práva a súdnictva, ktorí sa v tomto denníku jasne vyjadrili, že prezident má trvať na predložení 18 kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Pridám aj príklady, ktoré azda ukážu, že opačný názor je praobyčajná pasca niektorých politických činiteľov, ktorej cieľ sa dá ľahko dedukovať.

Ústavná obyčaj (zvyklosť) ako prameň ústavného práva

Národná rada Slovenskej republiky navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov, ktorých má prezident Slovenskej republiky vymenovať. Toľko suchý a známy text ústavy. Platný už od jej prijatia v roku 1992.

Doterajší prezidenti mali navrhnuté dvojnásobné počty kandidátov, dokonca aj Michal Kováč, ktorý v skutočnosti vymenoval len jedného sudcu. V žiadnom prípade Národná rada nenavrhla menší než ústavne určený počet kandidátov.

Viac ako štvrťstoročie jednotnej a ustálenej ústavnej praxe Národnej rady vytvorilo ústavnú zvyklosť, ktorá sa v ústavnom práve považuje za prameň práva. Doslova a do písmena sa o takej obyčaji píše ako o právnej norme, o pravidle správania v ústavných vzťahoch (Ján Drgonec).

Podčiarkneme, že takú ústavnú obyčaj je nutné rešpektovať rovnako ako písané ústavné právo.

Národná rada ako porušovateľ ústavy

V tomto roku Národná rada z dôvodov, ktoré pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Komentáre

Teraz najčítanejšie