Denník N

Vojna dvoch pápežov

Pápež František (vpravo) a emeritný pápež Benedikt XVI. Foto - TASR/AP
Pápež František (vpravo) a emeritný pápež Benedikt XVI. Foto – TASR/AP

Benedikt XVI. a František pri riešení problému sexuálneho zneužívania v cirkvi preferujú úplne opačné prístupy.

Autor je teológ

Emeritný pápež Benedikt XVI. zverejnil list, v ktorom zo sexuálneho zneužívania v cirkvi viní liberálov, homosexuálov a uvoľnenie mravov v 60. rokoch minulého storočia. Jeho návrhy na riešenie problému sú ešte šialenejšie. Dôležité však je, že svojím listom spochybňuje riešenie, ktoré navrhuje pápež František. Benedikt XVI. tak priamo podporuje skupinu Františkových kritikov.

6000 slov z pekla

Čítať list Benedikta XVI. je ťažké. Hneď v úvode emeritný pápež kritizuje zavedenie sexuálnej výučby na školách, pornografiu, reklamy zobrazujúce nahotu a sexuálnu revolúciu 60. rokov. V seminároch vraj vznikali spolky homosexuálov, ktoré narúšali formáciu budúcich kňazov.

Riešenie navrhnuté Benediktom nijako nezaostáva. Prvé ani nie je riešením: Benediktovi prekáža, že v spoločnosti dnes cirkev nemá dominantný hlas a monopol na určovanie toho, čo je morálne. Pedofília je údajne dôsledkom absencie Boha v spoločnosti. Tak určite.

Druhé riešenie je ešte šialenejšie: Benedikt uvádza prípad zneužívaného dievčaťa, ktoré duchovný zneužil, s eucharistickou alúziou: „Toto je moje telo, ktoré bude vydané za teba.“ Benedikt obšírne píše o tom, ako sa Eucharistia, teda pamiatka Ježišovej poslednej večere, pri ktorej veriaci prijímajú posvätený chlieb a víno ako Ježišovo telo a krv, stala pre mnohých kresťanov prázdnym rituálom. Problémom pre neho nie je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie