Denník N

Kluby NHL berú do play-off Rusov z KHL. Môže to priniesť slávu aj hanbu

Gusev (vľavo) a Gavrikov. Foto - TASR
Gusev (vľavo) a Gavrikov. Foto – TASR

Víťazom Stanleyho pohára sa len málokedy stáva klub, ktorý bol pred začiatkom play-off favoritom. Jednotlivé organizácie sa snažia využiť každý detail, aby svojho súpera vyradili.

Tento rok sledujeme v zámorí nový trend.

Je ním povolávanie ruských hokejistov, ktorí skončili so svojím klubom v play-off KHL. Existuje niekoľko hráčov, ktorí nemajú podpísanú len jednu zmluvu, ale ich práva vlastní v Európe jeden klub a za morom iný.

Keď sa hokejista rozhodne hrať v Európe, hrá za klub, ktorý vlastní jeho európske práva. Keď sa neskôr v kariére rozhodne nastupovať v NHL, je „majetkom“ organizácie, čo si ho zarezervovala.

Aktuálnymi prípadmi sú útočník Nikita Gusev a obranca Vladislav Gavrikov. V Rusku sú spoluhráčmi v SKA Petrohrad, ktorý vypadol v semifinále KHL s CSKA Moskva. Namiesto oddychu pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta na Slovensku ich zrejme uvidíme v sledovanom play-off NHL.

Práva na prvého menovaného Guseva vlastní v Amerike Vegas Golden Knights, na Gavrikova si nárokuje Columbus Blue Jackets.

Akési hosťovanie

V diskusiách sa nesprávne objavujú názory, že ide o porušenie pravidiel, o neférové posilnenie. Uzavretie prestupov v NHL totiž prebehlo pred niekoľkými mesiacmi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie