Denník N

Slušné a spravodlivé Slovensko – aj pre Rómov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Cestou von zo sveta nevedomosti, ľahostajnosti a predsudkov môže byť aj na Slovensku premýšľanie nad životom a dielom Martina Luthera Kinga.

Autor je verejný teológ

Apríl sa mi okrem iného spája s výročím zavraždenia Martina Luthera Kinga jr. a Medzinárodným dňom Rómov. Pred štyrmi rokmi som v texte Kde je slovenský Martin Luther King, keď ho potrebujeme? vyjadril presvedčenie, že „príde deň, keď si spoločnosť hlbšie uvedomí, že nedostatočné a neefektívne zaoberanie sa problémami rómskej menšiny v ostatnom štvrťstoročí bolo vážnou (aj) morálnou chybou“. Zároveň som tvrdil, že „jedným z dôvodov súčasného nelichotivého stavu je, že slovenská cirkev nemala vo svojom strede osobnosť ako Martin Luther King jr.“.

Za ostatné mesiace sa toho na Slovensku veľa zmenilo, najmä v súvislosti s ohavnou vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zrodila sa vízia za „slušné a spravodlivé“ Slovensko, ktorá u mnohých občanov zarezonovala, čoho dôkazom bolo aj nedávne zvolenie Zuzany Čaputovej do prezidentského úradu. Žiaľ, zatiaľ pozorujeme len málo náznakov jasnejšieho vnímania otázky slušnosti a spravodlivosti aj vo vzťahu k rómskej menšine.

Chcem sa čitateľom úprimne priznať, že sa mi o tejto téme nepíše ľahko. Prial by som si, aby ju adresoval niekto, kto je geograficky, profesionálne aj vzťahovo bližšie k rómskej komunite a súčasne rozpoznáva morálnu stránku veci, ako aj potenciál cirkví prispieť k zlepšeniu postavenia rómskej menšiny. Dokým také osoby povstanú, prosím čitateľov o zhovievavosť, že dôležité posolstvo – aspoň sporadicky – prinesie priamo neangažovaný posol.

Na Slovensku žije množstvo slušných ľudí, ktorí neposudzujú človeka podľa farby pleti a napĺňajú tak „sen“ Martina Luthera Kinga. Sú medzi nimi rodičia, ktorí si adoptovali dieťa rómskeho pôvodu, zamestnávatelia, ktorí nediskriminujú uchádzačov na základe priezviska, novinári, ktorí pomáhajú odstraňovať predsudky, učitelia, ktorí nerobia rozdiely medzi študentmi, kňazi, ktorí vidia v každom človeku obraz Boží, či bežní ľudia, ktorí by sa nikdy neuchýlili k rasistickým poznámkam.

Obávam sa však, že aj keby sa počet týchto cnostných občanov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie