Denník N

Keď stredoškoláci riadia Európu (reportáž)

Študenti v Národnej rade zasadajú v modelovom Európskom parlamente. Foto N – Andrej Bán
Študenti v Národnej rade zasadajú v modelovom Európskom parlamente. Foto N – Andrej Bán

Stotridsať študentov zo Slovenska a z iných krajín si počas štyroch dní Modelového európskeho parlamentu (MEP) v Bratislave vyskúšalo, aké to je byť poslancom EÚ.

Simulácia na „politickom trenažéri“ bola takmer dokonalá. Akože poslanci všetkých krajín Európskej únie a zástupcovia akože strán a frakcií sa skutočne (a vášnivo) sporili a hľadali kompromis.

Preberali bezpečnosť, migráciu, brexit, rodovú rovnosť či zneužívanie dotácií.

Veľa šéfov diplomacie, málo ministrov financií

V tmavých oblekoch a kostýmoch, s dokonalou angličtinou a zdvorilým vystupovaním pôsobili pritom stredoškoláci lepšie ako skutoční poslanci, teda aspoň tí, ktorých poznáme zo slovenskej Národnej rady. O to  viac, že zasadali v ich priestoroch.

„Či je to prípravka na politickú kariéru? Neviem. Určite je to jedna z možností našej motivácie. Uvedomujem si, že byť v politike vyžaduje morálny kompas – aspoň u tých politikov, ktorých ja preferujem – a nie som si ešte v mladom veku istá, že ho mám,“ hovorí s úsmevom prezidentka MEP Jasna Cifrová.

19-ročná Jasna je ako tohtoročný „modelový“ Antonio Tajani, teda predseda Európskeho parlamentu (EP) študentkou bratislavskej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie