Denník N

Poslancom sa výber zužuje, o post na Ústavnom súde sa uchádza 25 právnikov a právničiek

Kandidáti Robert Šorl, Eva Kováčechová, Libor Duľa, Edita Pfundtner, Radoslav Procházka, Katarína Čechová, Eva Fulcová, Peter Straka. Foto N a TASR
Kandidáti Robert Šorl, Eva Kováčechová, Libor Duľa, Edita Pfundtner, Radoslav Procházka, Katarína Čechová, Eva Fulcová, Peter Straka. Foto N a TASR

Pôvodne to bolo 40 mien, dnes je to 25. Pri tretej voľbe kandidátov na ústavných sudcov už nebudú mať poslanci až taký veľký výber. Zvoliť majú desať kandidátov.

V januári kandidovala na Ústavný súd pôvodne štyridsiatka právnikov a právničiek. Dnes, pri tretej voľbe, je to už len dvadsaťpäťka. Na navrhovanie kandidátov určil predseda parlamentu Andrej Danko len desať dní, pričom pri prvej voľbe to boli takmer tri týždne, hoci vrátane vianočných sviatkov.

V poradí tretia voľba kandidátov na ústavných sudcov by mala prebehnúť už na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá sa začína 9. mája. Ešte predtým si uchádzači prejdú verejným vypočutím pred poslancami ústavnoprávneho výboru.

Poslanci by mali tentoraz zvoliť desiatich kandidátov. Osem sa im už totiž podarilo zvoliť na aprílovej schôdzi, no to je stále málo na obsadenie chýbajúcich miest na Ústavnom súde. Ten je totiž od polovice februára paralyzovaný. Chýbajú mu deviati z trinástich sudcov.

Preto parlament musí zvoliť celkovo osemnásť kandidátov, z ktorých by mal prezident vyberať deväť chýbajúcich sudcov. Andrej Kiska stále nepovedal, ako sa k výberu postaví. Nie je isté, či počká na májovú voľbu, alebo ešte predtým vymenuje niekoho zo zvolenej osmičky.

Len traja nováčikovia

Väčšinu z 25 kandidátov už poslanci poznajú. V zozname sú totiž len traja nováčikovia –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie