Denník N

Kostol v Drážďanoch obnovili po 60 rokoch, peniaze na zhorený Windsor zháňala kráľovná

Luteránsky kostol Frauenkirche z 18. storočia sa stal slávny pre svoju technicky zložitú kupolu, ktorú občas prirovnávajú ku kupole Baziliky sv. Petra v Ríme. Kupola nevydržala až spojenecké bombardovanie v roku 1945. Foto - Wikimedia
Luteránsky kostol Frauenkirche z 18. storočia sa stal slávny pre svoju technicky zložitú kupolu, ktorú občas prirovnávajú ku kupole Baziliky sv. Petra v Ríme. Kupola nevydržala až spojenecké bombardovanie v roku 1945. Foto – Wikimedia

Zostavili sme príbehy známych európskych stavieb, ktoré sa po požiari či bombardovaní podarilo zachrániť.

Takmer pätnásť hodín trvalo britským hasičom, kým sa im podarilo uhasiť obrovský požiar zámku Windsor. Bol november 1992 a najväčší obývaný zámok sveta zachvátili plamene. Zhorelo viacero sál, vrátane súkromných miestností britskej kráľovnej či historicky cennej St. George’s Hall.

Aj tento príbeh pripomína, že parížska katedrála Notre-Dame nie je prvou svetoznámou stavbou, ktorú významne poničil požiar alebo bombardovanie. Príklad Windsoru aj ďalších takýchto stavieb však zároveň ukazuje, že reštaurovať pamiatku je síce náročné a drahé, ale je to reálne.

Historická hodnota stavby po jej rekonštrukcii už síce nebude rovnaká – napríklad zhorenú strednú vežu Notre-Dame, ktorá pochádza z 19. storočia, budú môcť nahradiť len replikou – význam budovy pre krajinu a jej obyvateľov však môže ďalej pretrvávať.

1. Zámok Windsor

Zničené časti Windsoru sa podarilo obnoviť už po piatich rokoch. Veľkú časť nákladov hradili z tržieb zo vstupného do Buckinghamského paláca, druhého sídla kráľovskej rodiny, ktorý panovníčka Alžbeta II. na tento účel prvýkrát otvorila pre verejnosť.

„Tento požiar znamenal obrovskú vzpruhu aj pre takmer zabudnuté remeslá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Požiar v katedrále Notre-Dame

Svet

Teraz najčítanejšie