Denník N

Miliarda ľudí hladuje, tri miliardy jedia veľa a nezdravo

Ilustračné foto - Flickr.com/ Theo Crazzolara
Ilustračné foto – Flickr.com/ Theo Crazzolara

Prvá poľnohospodárska revolúcia sa vydarila, nastal čas na ďalšiu.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

„Civilizácia je v kríze.“ Takýmto lakonickým konštatovaním sa začína článok vo februárovom čísle lekárskeho časopisu Lancet.

Jeho autori v ňom komentujú podrobnú správu vypracovanú komisiou EAT-Lancet, ktorá v rámci trojročného projektu združila 37 vedcov zo 16 krajín – odborníkov v oblasti zdravia, výživy, environmentálnej udržateľnosti, potravinových systémov, ekonomiky, matematického modelovania a politického riadenia. Nie je to ľahké čítanie. Človek má skôr dojem, že číta akýsi katastrofický román.

Tentoraz však nejde o žiadnu fikciu, ani planý poplach šírený šarlatánmi, ale o závažný text, s ktorým by sa mal zoznámiť každý zodpovedný pozemšťan. Priamo nás vyzýva k novej poľnohospodárskej a priemyselnej revolúcii.

Na hlad a smäd umierame menej

Od tej poslednej, ktorá nás z lovcov a zberačov premenila na farmárov, ubehlo už desaťtisíc rokov. Poľnohospodárstvo, ktoré nás každodenne zásobuje rastlinnou a živočíšnou potravou, je v každom prípade úspešný príbeh.

Podľa údajov Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo pri OSN sa počet hladujúcich a podvyživených ľudí vo svete rapídne znižuje, a naopak, denný potravinový príjem prepočítaný na človeka sa neustále zvyšuje a presiahol odporúčanú úroveň 2000 kcal na deň aj v krajinách, v ktorých bola podvýživa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie