Denník N

Prieskum: Aj medzi učiteľmi sú takí, ktorým sa páčia myšlienky pravicového extrémizmu

Prieskum agentúry Focus ukázal, koľko učiteľov na druhom stupni základných škôl má silné predsudky voči menšinám, nedôveru v demokratické inštitúcie či prepadá pesimizmu.

Sedem percent učiteľov a učiteliek má predpoklad pridať sa na stranu pravicového extrémizmu, ukázal prieskum agentúry Focus. Skúmal názory učiteľov na druhom stupni základných škôl.

„Keď jeden rómsky žiak začal využívať knižnicu a cez prestávky začal čítať knihy, šiel som to natešený povedať do zborovne. Jedna z mojich kolegýň mi na to odpovedala, že načo mu to bude, aj tak z neho ako z Cigáňa nič nebude,“ hovorí učiteľ druhého stupňa základnej školy na východe Slovenska, ktorý chcel zostať v anonymite.

Ďalšia kolegyňa podľa neho s optimizmom spomínala na komunizmus a zriadila nástenku s kosákom a kladivom, päťcípou červenou hviezdou a so skautmi. Iná spochybňovala fakt, že počas druhej svetovej vojny zomreli milióny Židov.

Dobrou správou je, že podľa prieskumu Focusu je medzi učiteľmi menej ľudí, ktorí majú blízko k pravicovému extrémizmu, než medzi bežnými ľuďmi.

Na prieskume Focusu sa zúčastnilo 705 učiteľov, ktorí odpovedali na 29 výskumných otázok. Z ich odpovedí analytici vyhodnotili odolnosť učiteľov voči pravicovému extrémizmu.

Tretina učiteľov chce silný štát a tradičné hodnoty

Prieskum sa zameral na štyri oblasti, ktoré podľa analytikov môžu ukázať predispozície niektorých učiteľov na extrémistické pravicové zmýšľanie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie