Denník N

Fajčiť sa tam nesmelo, robotníci na lešení neboli. Čo sa vie o príčinách požiaru Notre-Dame

Francúzski miliardári už sľúbili na rekonštrukciu 600 miliónov eur.

Prvýkrát v parížskej katedrále Notre-Dame zaznel požiarny alarm v pondelok o 18:20. Ako povedal médiám parížsky prokurátor Rémy Heitz, vtedy ešte ani po dvojnásobnej procedúre požiar neobjavili.

O 18:43 sa alarm aktivoval znova. Požiar začal v oblasti drevených trámov pod strechou, ktorú prezývajú aj les. V tom čase bola v katedrále omša, ľudí následne evakuovali.

Požiar v parížskej dominante sa rýchlo rozšíril. Teplota dosahovala aj 800 stupňov Celzia a bojovalo s ním asi 400 hasičov. Napriek radám amerického prezidenta Donalda Trumpa nemohli použiť lietadlá či helikoptéru, okrem iného aj preto, že pád veľkého množstva vody by mohol poškodiť budovu.

Napokon požiar zničil dve tretiny strechy katedrály a spôsobil pád jednej z vežičiek. Kostra ikonickej stavby, ktorú ročne navštívi 14 miliónov ľudí, však vydržala.

Trosky vo vnútri katedrály. Foto – TASR/AP

Robotníci na lešení neboli

Dôvod vzniku požiaru zostával aj v utorok neznámy. Prokurátor Rémy Heitz povedal, že nič nenasvedčuje tomu, že išlo o úmysel a podpaľačstvo.

„Sme naklonení teórii, že išlo o nehodu. Vyšetrovanie bude dlhé a komplexné,“ dodal prokurátor s tým, že príčiny požiaru bude zisťovať 50 ľudí.

Začali tým, že spovedali robotníkov, ktorí pracovali na rekonštrukcii katedrály za 11 miliónov eur, čo môže súvisieť s požiarom. Ten vznikol práve blízko lešenia.

V tom čase však nikto z robotníkov na mieste už nebol. „Keď sa začal požiar, nikto z robotníkov mojej spoločnosti nebol prítomný na mieste. Všetky bezpečnostné a požiarne opatrenia sme zachovali,“ povedal podľa Guardianu Julien Le Bras, ktorý sa podieľal na renovácii.

Podľa Patricka Palema, bývalého šéfa firmy, ktorá robí na rekonštrukcii, lešenie ešte nebolo úplne hotové. Ako povedal pre francúzsky časopis Marianne, na lešení je, pochopiteľne, zakázané fajčiť.

„Normálne chlapi idú dole o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Požiar v katedrále Notre-Dame

Svet

Teraz najčítanejšie