Denník N

Prečo ho spájajú s fašistami a čo chce dosiahnuť v EÚ? Veľký sprievodca svetom Mattea Salviniho

Taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini. Ako líder Ligy chce zjednotiť európsku krajnú pravicu. Foto - TASR/AP
Taliansky vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini. Ako líder Ligy chce zjednotiť európsku krajnú pravicu. Foto – TASR/AP

Krajne pravicová Liga chce v EÚ získať moc, aby nemusela doma zvyšovať dane a zavádzať úspory, vraví taliansky historik a expert na krajnú pravicu Steven Forti.

„Niet pochýb, že talianska Liga je extrémne pravicová strana vykazujúca znaky fašizmu,“ hovorí taliansky historik Steven Forti. Súhlasí s univerzitnou učebnicou Salviniho Liga, ktorú by talianska vládnuca strana chcela zakázať. Talianski profesori z Univerzity v Bologni Gianluca Passarelli a Dario Tuorto v nej spájajú stranu Mattea Salviniho s fašizmom.

S Fortim, ktorý prednáša modernú históriu na univerzitách v Barcelone a Lisabone, sme sa rozprávali:

  • prečo považuje taliansku Ligu za extrémnu pravicu
  • ako sa nový spojenec Borisa Kollára stal najpopulárnejším talianskym politikom
  • o čo Salvinimu ide pri spájaní radikálnej pravice v europarlamente
  • prečo si robí smiešne selfíčka so špagetami
  • a prečo nikoho nezaujíma, kto je taliansky premiér

Ako by ste opísali Salviniho Ligu? Ako populistickú, anti-migrantskú, euroskeptickú, krajne pravicovú či xenofóbnu stranu?

Dnešná Liga je veľmi odlišná od čias, keď sa ešte volala Liga Severu, ktorú založil Umberto Bossi na konci 80. rokov. S príchodom Salviniho na čelo straníckeho sekretariátu v roku 2013 sa Liga vzdala svojej snahy o odtrhnutie Padánie (tak nazýva severný región v Pádskej nížine) od Talianska a zmenila sa na nacionalistickú stranu. Pôvodne sa volala Liga Severu za nezávislosť Padánie (taliansky Lega Nord per l’Indipendenza della Padania). Dá sa povedať, že Liga sa „lepenizovala“ (podľa líderky francúzskej krajnej pravice Marine Le Penovej). Salviniho Ligu môžeme jednoznačne definovať ako extrémistickú, euroskeptickú, protimigrantskú a populistickú stranu s jasnými xenofóbnymi črtami.

Liga by chcela zakázať vysokoškolskú učebnicu La Lega di Salvini (Salviniho Liga), kde sa o nej píše ako o krajnej pravici s fašistickými znakmi. Vidia to autori knihy správne?

Úplne súhlasím s tézami autorov – Passarellim a Tuortom. Ich kniha je jednoznačne najlepšou štúdiou o novej Salviniho Lige, aká je teraz v akademickom prostredí dostupná.  Vydalo ju jedno z najlepších talianskych vedeckých vydavateľstiev Il Mulino. Passarelli a Tuorto sú univerzitní profesori, ktorí sa roky venovali Lige a publikovali o nej svoje práce v medzinárodných vedeckých žurnáloch. Pokus Ligy o cenzúru je neprijateľný. Faktom je aj to, že Talianska spoločnosť pre politické vedy zverejnila silné stanovisko proti tomuto pokusu o cenzúru.

Aké sú prepojenia Ligy na extrémnu pravicu a fašistov?

Je ich veľa. Od roku 2013 mal Salvini blízko k neofašistickým zoskupeniam,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boris Kollár

Európska únia

Matteo Salvini

Svet

Teraz najčítanejšie