Denník N

Dôchodca: Mesto Modrý Kameň ma obralo o pozemok, o ktorý sme sa starali 70 rokov

Anton Kássay. Foto - Karol Sudor
Anton Kássay. Foto – Karol Sudor

Niekedy sa stáva, že poškodený sa svojej pravdy nedovolá, tvrdí odborník na pozemkové právo.

To je taká nespravodlivosť, že sa to ani nedá vydržať, rozhorčene začína svoje rozprávanie 75-ročný Anton Kássay z Veľkého Krtíša. Kedysi pracoval ako veliteľ u hasičov, dnes je na dôchodku a miesto odpočinku roky behá po úradoch a bojuje za svoje práva.

Spávať mu nedáva rozsiahly pozemok v meste Modrý Kameň, na ktorom stojí malý polorozpadnutý hlinený domček a ktorý jeho rodina desaťročia užívala. Z tašky začína vykladať stohy papierov, ktoré sa mu k prípadu nazhromaždili.

Výmena pozemkov za vojny

Komplikovaný príbeh, na konci ktorého stoja dnešné problémy, sa začal ešte za druhej svetovej vojny v roku 1944. Mesto Modrý Kameň potrebovalo postaviť hospodársku budovu, nemalo však vhodný pozemok.

Navrhlo preto otcovi pána Kássaya, aby si pozemky vymenili: on dá mestu svoj a mesto mu poskytne náhradný – rovnako veľký a rovnako hodnotný.

Tak sa aj stalo. O výmene pozemkov sa spísala zámenná zmluva. Veľkosť pozemku sa v nej uvádza v štvorcových siahach, čo zodpovedá dnešným 1363 metrom štvorcových. Lenže bola vojna, mnohé veci nefungovali, ako mali, a tak pozemok zrejme nik presne nevymeral a neoznačil.

Otcovi pána Kássaya ukázali, ktorý pozemok je jeho, a od roku 1946 ho v celosti užíval. Bol živnostník – záhradník, v skleníku a na pozemku pestoval kvety a priesady, až kým mu komunisti podnikanie nezakázali. A keďže tam stál aj malý hlinený rodinný domček, býval v ňom aj s rodinou.

Problém je, že v skutočnosti mal pozemok 2721 metrov štvorcových. Rodina Kássayovcov ho v dobrej viere užívala prakticky 70 rokov.

„Otec pozemok užíval dobromyseľne ako svoj až do smrti, staral sa oň, neprerušovane na ňom hospodáril a za celé desiatky rokov sa nenašiel nik, kto by namietal toto dobromyseľné užívacie právo,“ vraví Kássay, ktorý starostlivosť o pozemok prevzal po otcovej smrti.

Dedičstvo

Otec pána Kássaya zomrel v roku 1997 ako 83-ročný. V rámci dedičského konania sa však syn na papieri dostal iba k 285 metrom štvorcovým s tým, že „podľa notára sa zvyšok pozemku nedá predediť“. Šokovalo ho to, a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie