Denník N

Európske voľby preveria naše mozgové bunky

Autor – Fedor Pichanič
Autor – Fedor Pichanič

Naša krajina je dnes síce členom Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie, máme demokraciu, ale je to zasa celé len také akože.

Autor je vedec

Poltreťa roka pred novembrovou revolúciou vystúpil na 4. zjazde Zväzu dramatických umelcov divadelník Miloš Kopecký so zásadným prejavom. Z médií kontrolovaných stranou a vládou v necenzurovanej podobe nikdy nezaznel, ale dal sa vypočuť v rádiu Slobodná Európa. Jeho slová nestratili na aktuálnosti a bude dobré pripomenúť si ich práve dnes, mesiac pred voľbami do Európskeho parlamentu.

V čase, keď Miloš Kopecký predniesol svoje prorocké slová, sme do Európskeho parlamentu nevolili. Nevolili sme ani do národného parlamentu. Namiesto toho sme povinne v zmanipulovaných a neslobodných takzvaných voľbách iba potvrdzovali vopred vybraných komunistických kandidátov Národného frontu. Neboli sme totiž súčasťou slobodného európskeho priestoru. Štyridsiaty rok sme boli súčiastkou totalitného bloku neslobodných krajín pod vedením Sovietskeho zväzu. – So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak! – lesklo sa heslo nad hlavami a v srdciach kandidátov Národného frontu.

Miloš Kopecký si ako jeden z prvých národných umelcov správne uvedomil, že to heslo je po záručnej dobe. Vo svojom prejave hovorí: „Jestliže někdo toužil žít ve velké době, v době, která vším právem si činí nárok být zvána epochální a historickou, může být spokojen: je to teď… To, co se děje ve velké zemi Sovětů, je doopravdy… jejich renesance socialismu je doopravdy… A já pln naděje, touhy i víry, ale také pln nepokoje a pochyb se ptám: je to také

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie