Denník N

Fotka smejúcich sa moslimov pred Notre-Dame je podvrh, zdieľali ju stovky Slovákov

Fotku vysmiatych mužov uverejnil už v pondelok večer propagandistický web Sputnik.
Fotku vysmiatych mužov uverejnil už v pondelok večer propagandistický web Sputnik.

AKTUALIZÁCIA 11. 5. 2019: Fotka je podľa zistenia agentúry AFP pravá, jej redaktorom sa podarilo stretnúť sa s mužmi na fotografii. Ide o študentov architektúry, ktorí popreli, že by sa tešili z požiaru katedrály.

Facebookom sa tento týždeň virálne šírila fotka, na ktorej sú dvaja vysmiati muži, pravdepodobne arabského pôvodu, ako stoja pred horiacou katedrálou Notre-Dame. Šírili ju aj stovky Slovákov, nezriedka s negatívnymi komentármi na adresu moslimov.

Americký web PolitiFact.com v stredu napísal, že fotka je podvrh. Jeho redaktori dali obrázok preskúmať expertom z Národného centra pre mediálnu forenznú analýzu, ktoré funguje pri Univerzite v Denveri.

„Dve osoby v popredí boli vložené,“ odpísal webu riaditeľ centra Catalin Grigoras.

Ako prvý na tieto súvislosti upozornil český Deník N.

Aktualizácia 11. 5.: Podľa zistenia agentúry AFP je fotka pravá, jej redaktori sa spojili s mužmi z fotky. Ide o študentov architektúry, ktorí popreli, že by sa tešili z požiaru katedrály, ako to tvrdili „legendy“ na sociálnych sieťach.

Fotka sa na internete objavila už v pondelok večer, keď hasiči ešte bojovali s požiarom katedrály. Vo svojom on-line spravodajstve ju použil ruský web Sputnik, ktorý ju označil vlastným

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Požiar v katedrále Notre-Dame

Slovensko

Teraz najčítanejšie