Denník N

Veria v revolúciu a za prezidenta by zomreli. Maduro sa pri boji o moc spolieha aj na milície

Členovia milícií počas osláv 14. apríla. Foto – TASR/AP
Členovia milícií počas osláv 14. apríla. Foto – TASR/AP

Sú ochotní brániť socializmus a prezidenta Nicolása Madura. Za vlasť položia aj život a neboja sa ani zahraničných vojsk, ktorým by sa bez problémov postavili. Dva milióny Venezuelčanov sú členmi milícií, skupiny civilnej obrany, ktorá je doplnkom armády a podlieha priamo prezidentovi.

Často ide o ľudí vo vyššom veku, bez skutočných vojenských skúseností. Madurovi to však neprekáža a chce, aby do konca roka pribudlo milión ďalších členov.

Reaguje tak na tlak opozície, ktorá zatiaľ neúspešne vyzýva vojakov, aby sa obrátili proti prezidentovi. Z krajiny síce utieklo viac ako 150 vojakov, no velenie armády stojí pri Madurovi.

Maduro: Bojujte aj kameňmi a palicami

Milície založil ešte v roku 2008 bývalý prezident Hugo Chávez. Pridali sa k štyrom hlavným zložkám armády: vojsku, letectvu, námorníctvu a národnej garde.

Združujú sa v nich jeho priaznivci, akési tvrdé jadro medzi civilistami, ktorí veria ideálom socialistickej revolúcie. Od štátu dostanú uniformy a prejdú trojmesačným tréningom, kde im ukážu aj to, ako strieľať zo zbrane. Potom sa stretávajú a trénujú raz týždenne.

„Pripravovali sme sa na rôzne druhy vedenia vojny. Trénovali nás

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kríza vo Venezuele

Svet

Teraz najčítanejšie